BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Cézár napján Rubik kocka verseny az Újszászban
2019.04.22.
Mi köze a Rubik kockának a Rubikonhoz, és Julius Caesarhoz? Alea iacta est (latinul, jelentése: „a kocka el van vetve”), szállóige, amelyet az ókori források szerint eredetileg Julius Caesar mondott Kr. e. 49. január 10-én, amikor seregével átlépte a Rubicon folyót.
Szabó Imre tanár úr, és a Társasjáték szakkörösök szervezéséven megvalósul iskolánkban a Rubik kocka verseny.
Honnan ered a Rubik kifejezés?

Alea iacta est (latinul, jelentése: „a kocka el van vetve”), szállóige, amelyet az ókori források szerint eredetileg Julius Caesar mondott Kr. e. 49. január 10-én, amikor seregével átlépte a Rubicon folyót.
Az abban az időben érvényes római törvény szerint hadvezér csak serege nélkül léphette át a folyót, amely akkor Itália határának számított. Az átkeléssel Caesar nyílt kenyértörést vállalt a Szenátussal, a polgárháború elkerülhetetlenné vált, tehát nem volt visszatérés, a folyó átlépésekor Caesar elindult az egyeduralom – vagy a bukás – felé vezető úton.
Forrás: Wikipédia

Ebből is érzékelhető, hogy a Rubik kocka elnevezése nem kapcsolódik a Rubikon folyóhoz, még akkor sem, ha a híres hadvezér a kocka önkényes elvetéséről beszél. Az elnevezés feltalálójának nevéből ered, aki Ifj. Rubik Ernő (Budapest, 1944. július 13.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár.
A kocka 40 éves múltja világhírnevet szerzett a találmánynak és feltalálójának is.
Az idő múlásával a kirakás is egyre gyorsabbá vált, ami a videón is látható.

Kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a diákok közül a leggyorsabb, aki sebességkorlátozás nélkül a legrövidebb időn belül teszi ki a kockát.  
Hiszen most már tudjuk… A kocka nincs elvetve!
Rubik rekord
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium