BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Költészet napja az Újszász iskolában
2022.04.25.
Költészet napja
„Te jól tudod, a költő sose lódit: 
Az igazat mondd, ne csak a valódit, 
A fényt, amelytől világlik agyunk, 
Hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.”
 
(József Attila: Thomas Mann üdvözlése)
 
A versek szeretetére és különlegességükre rendhagyó módon szerettük volna a gyerekek és felnőttek figyelmét felhívni iskolánkban. A 6.b, 6.c és a 7.d osztály tanulói magyarórán megismerték a wordart alkalmazás használatát, melynek segítségével kedvenc versük szófelhőjét el tudták készíteni. A szófelhő kreatív, látványos, motiváló és játékos. Művészi eszközei alkalmasak arra, hogy egy vers hangulatát, stílusát, kulcsszavait megragadják, és kifejezhetővé tegyék mások számára. Jó volt látni, ahogy a szünetben a gyerekek és a felnőttek megállnak egy-egy szófelhő előtt. 

Készült egy „Mi írtuk” sarok is, ahová a hozzánk járó tanulók művei kerültek.

A gyerekek megkérdezték tanáraikat, melyik a kedvenc versük, és ebből is készült egy tabló. Sokan szavaztak Radnóti Miklós: Nem tudhatom című gyönyörű versére, amely a hazaszeretetet olyan magával ragadó módon ki tudja fejezni.

A nap legérdekesebb része talán a performansz jellegű „Mondj egy verset” sarok volt. Az aula egy kuckósabb részében a pulpitus mögé állva aznap bárki bármikor elmondhatott egy verset. Körben a padokra és székekre pedig bárki leülhetett, hogy meghallgassa az előadót. Így lehetett hallani aznap József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor, Varró Dániel és sok más költő művét. A gyerekek közül sokan kipróbálták magukat, de több tanár, sőt még a portás is odapenderült, hogy elmondjon egy verset. 

A 3. szünetben már messziről hallottuk a gitárszót. Lesietve a 8.c osztály apraja-nagyját láttuk és hallottuk, ahogy Turai Juli néni koordinálásával és Szabó Zsófi néni gitárjával kísérve zengik Radnóti: Rejtelmek, ha zengenek című fülbemászó kis megzenésített versét. Még a szöveget is kinyomtatták, így bárki be tudott kapcsolódni a közös éneklésbe. 

A hangulatot csak tovább fokozták a díszítő jelleggel kedvenc versidézeteinket tartalmazó lufik színes forgataga. Jó volt a tavaszi szünet előtt egy ilyen színes, élménydús napon részt venni. 

Köszönjük mindenkinek!
 
 
Publikálta: Horváth Hanna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium