BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Kreatív töri verseny a Pécsi Tudományegyetem szervezésében
2014.04.09.
A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara idén is megrendezi országos középiskolai történelem versenyét. A tavalyi versenyre (amely egyben az első is volt) az ország szinte minden pontjából érkeztek a középiskolákat és szakmunkásképzőket képviselő csapatok. A BPG-ből öt csapat indult, melyből kettő a döntőbe jutott. Idén is több mint száz csapat indult, ezek közül Dr. Kulcsár Árpád diákjai, a „Revolution Girls” nevű csapata ismét bejutott az áprilisi döntőbe, amelyre már Pécsen kerül sor
A verseny célja, hogy az érettségin is szereplő, ám kevésbé hangsúlyozott témaköröket ismertesse meg alaposabban a diákokkal. Az első két fordulóban két-két feladat van, általában az egyik „fiúsabb” a másik „lányosabb”, ezért a szervezők vegyes csapatok indulását ajánlják, de természetesen bármilyen összetételűek lehetnek az induló csapatok.
A verseny első évében, 2012/2013-as tanévben, az ipari forradalom volt a téma. A versenyzőknek kreatív térképet kellett készíteni a városfejlődésről (a terepasztaltól a virtuális 3D-s megoldásokig mindenféle alkotást láthattunk), a városban élő polgár hátköznapjait bemutató naplóval, majd a textilipar gépeinek a fejlődését kreatívan szemléltető összefüggésábrát.
 
Idén az első világháború a téma. A kreatív térkép , melyen azt kellett bemutatni, hogy miért tekinthetjük világháborúnak a háborút, és a hátországban élő nő naplója mellett újságcikket is kelett írni, mellékelve a róla készült cenzori jelentést.
A feladatok és a verseny különlegessége, hogy nem csak az információk részletességét és pontosságát, valamint a történelmi ismereteket pontozzák, hanem nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra (a pontok 30%-a). Fontos, hogy a beadott munkák korhűk, igényesek és esztétikusak legyenek. Ez rengeteg háttérmunkát jelent a könyvtárba járáson és puszta történelemkönyv olvasáson kívül, de sokkal jobban megdolgoztatja a diákokat a felkészülés során, és az így elsajátított tananyag is hatékonyabban válik a biztos tudás részévé.
 
Természetesen a kemény munka nem marad jutalom nélkül! A verseny szervezőinek nem titkolt célja, hogy a résztvevők megkedveljék Pécs egyetemét, ezért a nyertesek a későbbiekben kedvezményekre, sőt ösztöndíjra is számíthatnak. Tavaly a nyertesek, még egy egyhetes történelem táborban is részt vehettek az egyetem szervezésében.
 
Érdemes megemlíteni, hogy nemcsak maga a verseny rendkívül színvonalas, hanem a környezet is. Amíg a zsűri összeszámolta a pontokat, a versenyzők bejárhatták a Zsolnay-negyedet, ahol gyönyörű épületek belsejében még gyönyörűbb porcelánokat csodálhattak meg. Ha pedig valaki a szabadidőben további történelmi események felkutatását tűzi ki célul, Pécs városánál megfelelőbb helyet nem is találhatna.
 
Publikálta: Horváth András
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium