BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
OKTV – Mester és tanítványa III. kiadás
2019.06.07.
Torma Sára Olívia, OKTV 2018/2019 Vizuális kultúra 5. hely - Megkérdeztük Bíró Ilonát és tanítványát Torma Sára Olíviát az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre való felkészítésről és felkészülésről
Bíró Ilona tanárnő gondolatai a felkészítésről és a versenyről:

Ahogy az elmúlt években, most is együtt indultak az OKTV-n neves művészeti gimnáziumok az általános gimnáziumokkal. A pontozásban sem tesznek különbséget a szervezők, egyébként mindenki jeligével versenyez. Ennek ellenére Sára a mezőny élén végzett az 5. helyen. Biztató volt, hogy az első fordulóban a pályaművére (alkalmazott grafika) a zsűri maximális pontszámot adott. A döntőben készített feladata is kiállításra került a legjobbak között.

Nem volt könnyű a téma, mivel a magyar népművészet témaköre egy meglehetősen nagy, és már sokszorosan feldolgozott terület. Nagyon könnyen lehet giccses vagy általános feldolgozást készíteni, de Sára egy különleges, nem elcsépelt részt talált magának, amit letisztultan és elegánsan oldott meg (erdélyi festőnövények hagyományos feldolgozása).

A művészettörténeti témakört (két XX. századi magyar festő Korniss Dezső és Bálint Endre munkássága, és kora) is gondosan feldolgozta, pedig ezt a korszakot még nem tanultuk.

A döntőben művészettörténeti tesztet, és egy kreatív (ott ismertetett) feladatot kellett időre megterveznie, és megoldania, ami a magyar szólásokkal volt kapcsolatos.

A közös munkánkat nehezítette, hogy kevesebbszer tudtunk személyesen találkozni, így sokszor online kommunikáltunk, de így is működött. Fegyelmezetten tartotta a határidőket, az általam kiadott feladatokat. Jó volt Sárival együtt dolgozni, rengeteg munkát fektetett bele, megérdemelte a helyezését.

Torma Sára a felkészülésről és a versenyről:

Az idei rajz OKTV témája 'világló hagyomány' címen a magyar népi kultúra volt. A verseny három fordulóból állt, ezek közül az első volt a leglényegesebb, ahol egy projektet kellett készíteni az említett téma alapján szabadon választott technikával (manuális/digitális). A műalkotás gyakorlatilag bármi lehetett, egy festménytől a társasjátékig, a koncepció teljesen a diákokra volt bízva. A második fordulóban, ahova kb. 50-en jutottak tovább a 300-ból, egy félalakos portrét kellett készíteni a helyszínen élő modell után. Ez után következett a döntő ahol a bennmaradt 30 versenyzőnek művészetelméleti tesztet és egy adott kreatív feladatot kellett megoldania.

Én személy szerint tapasztalatszerzésért indultam, ami pedig a felkészülést illeti, a vártnál sokkal több időt és energiát vett igénybe. A mezőny viszonylag erős volt, a versenyzők jelentős része művészeti iskolákból nevezett, végül az 5. helyezést sikerült elérnem.

Gratulálunk Bíró Ilonának az eredményes felkészítő munkához és a 11.A osztályos Torma Sára Olíviának a szép eredményhez, valamint kívánunk Sárának sok sikert a további gimnáziumi tanulmányaihoz!


Bíró Ilona publikációja a versenyről iskolánk honlapján a díjátadón készült fotókkal:
http://www.bpg.hu/?aloldal=1&kat_id=49&bejegyzes_id=2187

A cikk összeállításában közreműködött Horváth Noémi 11.A osztályos tanuló.

Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium