BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
OKTV – Mester és tanítványa V. kiadás
2019.06.22.
Besztercei Márk, OKTV 2018/2019 Filozófia 20. helyezés – Megkérdeztük Szép E. Kinga tanárnőt és tanítványát, Besztercei Márkot az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre való felkészítésről és felkészülésről
Szép E. Kinga tanárnő gondolatai a felkészítésről és a versenyről:
    Idén két diák készült komolyan a filozófia OKTV-re, Horváth Noémi 11.A és Besztercei Márk 11.C osztályos tanulók. Mindketten remekül teljesítettek az első fordulóban, mind a filozófiatörténeti tesztben, mind a rövid esszéfeladatban. A második fordulóban idén különösen erős mezőnyben kellett helytállniuk egy bonyolultabb, tudományos igényű esszédolgozat megírásával. Nagyon büszke vagyok rájuk, Noémi a 35. helyet szerezte meg, Márk pedig bejutott az országos döntőbe. Itt szóban kellett egy előre megadott filozófiai problémát kifejtenie, ezzel a 20. helyen végzett.
    A felkészítés során könnyű dolgom volt, mert motivált, tudni vágyó diákokkal foglalkozhattam. A 11. évfolyamnak szóló előadások tulajdonképpen lefedik az OKTV első fordulójának követelményét, csak egy kicsit előre kellett dolgoznunk, hogy a második félév anyagát is átvehessük. Az egyetlen nehézséget az jelentette, hogy időt találjunk a felkészítő megbeszélésekre, hiszen mindkét versenyző nagyon aktív más területeken is: Noémi zenél, Márk pedig ez idő alatt a történelem OKTV döntőjére is készült (!). Vele meghallgattuk korábbi döntősünk, Szeverényi András tapasztalatait, és a döntő témáival kapcsolatban dr. Ruff Tibor tanár úr tanácsait is kikértük. 
    Az eredmény nagyon bíztató, jövőre is szeretnék néhány érdeklődő diákot benevezni ebbe a versenybe.

Besztercei Márk a felkészülésről és a versenyről:
     A filozófia számomra egészen a 11. osztályig szinte ismeretlen volt, sosem foglalkoztam vele. Év elején, az első filozófia órán, ami egy bevezető volt, azonban elkezdett érdekelni ez a tantárgy, illetve tudomány (már amennyire annak lehet nevezni). Aztán az egyik óra végén, valamikor október elején Szép E. Kinga tanárnő (aki egyébként a felkészítő tanárom is volt) bejelentette, hogy van lehetőség filozófiából is indulni OKTV-n. Én azonnal, szinte végig gondolás nélkül szóltam neki, hogy nagyon szívesen indulnék. A felkészülés nem volt túl nehéz, lényegében a tavalyi filozófia jegyzetet néztem át, ami lényegében egy sűrű eszenciája volt a dr. Ruff Tibor tanár úr és Szép E. Kinga tanárnő által tartott óráknak.
     Az első forduló egy tesztsorból (benne filozófiatörténeti kérdések) és egy másfél oldalas kifejtős esszéből állt, az idei téma ez volt: Megismerhető-e a világ? 
     A második forduló szintén egy kifejtős kérdésből állt, mivel a négy, a helyszínen megadott témából egyet ki kellett választanunk, és minimum 3-4 oldalt kellett írnunk róla, érvekkel, valamint filozófusok állításaival megtűzdelve, én „A társadalmi igazságosság és a vagyonújraelosztás témáját választottam.
     Aki ezen is túljutott, az bekerült a döntőbe, ahol négy előre megadott tételből kellett egyet húzni és 20 perc felkészülési idő után prezentálni a zsűrinek/bizottságnak. Sajnálatos módon sikerült kihúznom azt a témát, amire a legkevésbé készültem, mivel számomra ez volt a legbonyolultabb téma: „Az én szerepe a filozófiában”. Miután a versenyző kifejti a tételt, a bizottság kérdéseket tesz fel, vagy tehet fel, ha esetleg valami nem lenne világos. Az én esetemben például megkérdőjelezték az egyik állításomat és ezt kellett megvédenem, amit tettem több-kevesebb sikerrel. Ezek után véget ért a verseny, a versenyző végre szusszanhatott. Az eredmény kb. 1-2 hét múlva érkezett meg.
   Számomra az általam elért 20. hely teljesen megfelel, hiszen életemben kb. fél éve foglalkoztam komolyabban filozófiával és egy országos 20. hely szerintem nem rossz. Nagyon hálás vagyok Istennek, valamint szüleimnek, akik minden verseny alatt támogatnak tanácsokkal, türelmesek velem szemben, illetve felkészítő tanáraimnak, Szép E. Kinga tanárnőnek, akinek hálás vagyok a sok rám fordított időért és energiáért, valamint dr. Ruff Tibor tanár úrnak, aki szintén ötleteket, tanácsokat adott, ezen felül egy témát teljesen elmagyarázott A-tól Z-ig. Továbbá köszönöm tanáraim türelmét és támogatását, főleg azokét, akik elengedtek több óráról is az OKTV-re való készülés miatt.
    Aki jövőre indulni szeretne, annak mindenképpen ajánlom, hisz remek tapasztalatokat tud szerezni, illetve ösztönzést is kaphat a filozófia tanulásában való elmélyüléshez. Az ember elgondolkozhat olyan kérdéseken, amiken talán még sohasem gondolkodott (az én szerepe, a lét kérdése, társadalom, esztétika, erkölcs, a hit és tudás és még sorolhatnám). Számomra ez egy nagyon jó élmény volt, még akkor is, ha ez egy verseny, amire készülni kell. Igen sokat kell olvasni, bár melyik OKTV-hez, vagy más tanulmányi versenyhez nem.

Előre is sok sikert a leendő versenyzőknek!

Köszönöm a figyelmet!
Besztercei Márk, 11/c osztályos tanuló


Gratulálunk Szép E. Kinga tanárnőnek az eredményes felkészítő munkához és a 11.C osztályos Besztercei Márknak a kiváló eredményhez, valamint kívánunk Márknak sok sikert a további gimnáziumi tanulmányaihoz!

  
A cikk összeállításában közreműködött Horváth Noémi 11.A osztályos tanuló.

(Fotó Copyright by Füziné Madarász Róza)
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium