BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Köszönet a Centropától!
2013.05.21.
2013. május 14-én, kedden 14:30-tól került sor a Centropa záró rendezvényére a Holokauszt Emlékközpontban. Iskolánk több tanárát és diákját díjazták!

A programot a Centropa a Holokauszt Emlékközponttal együttműködve szervezte az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és a Konrad Adenauer Alapítványnak a támogatásával. A rendezvényen részt vett Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai, valamint Ilan Mor izraeli nagykövet, Hölvényi György az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úr és a Konrad Adenauer Alapítvány képviselői is.
Elsőként Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövetasszony mondott beszédet akárcsak a két évvel ezelőtti nyitóünnepségen. Ennek a napjára tisztán emlékezett, hiszen aznap fejezte be Vámos Miklós: Apák könyvének olvasását, ami háromszáz évre visszanyúló magyar családregény, amiben a szerző minden elsőszülött fiút egyes szám első személyben szólaltatott meg.
A szerzőnek sokan gratuláltak, hogy milyen fantasztikus önéletrajzi regényt írt. Erre Vámos Miklós elmondta, hogy kitalált magának egy családot, mivel a sajátját elveszítette. – mesélte a nagykövetasszony.
A Centropa küldetése Eleni Tsakopoulos-Kounalakis szerint az, hogy a Holokauszt előtt élő zsidóságot mutassa be, így megértheti az ember, hogy mekkora volt a veszteség.  A nagykövetasszony örömmel mesélte el tapasztalatát: Igen, az ifjúságra lehet építeni! Akik részt vettek Centropa programjában azoknak a szívében benne van, hogy a Holokauszt alatt meggyilkolt emberek élhettek volna tovább, ezért ezek a tanárok és diákok képesek fellépni minden kirekesztő tevékenységgel szemben. –mondta.
A Centropa program keretében Magyarországon 200 zsidó származású idős férfit és nőt kérdeztek meg arról, hogy hogyan éltek a Holokauszt előtt és után. Több mint 5000 családi fotót dokumentáltak, amik most már interneten keresztül is elérhetőek. Itt! Mindegyiknek külön története van: egyesek megmosolyogtatnak, mások sírásra késztetnek.
A Nagykövetasszony szerint, amit megtett az Apák könyve azt tette meg a Centropa dokumentált formában. Eleni Tsakopoulos-Kounalakis azt is kiemelte, hogy a Kelet-Európából menekült zsidók milyen nagymértékű pozitív hatást gyakoroltak hazájának, az Amerikai Egyesült Államoknak az életére. Pontosan megértik, hogy miről beszélek, ha elolvassák Kati Marton: Nagy menekülés című művét.- mondta Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövetasszony. Thank you! Thank you! Thank you! – zárta beszédét.
Másodikként Edward Serotta, a Centropa alapítója lépett pulpitus mögé. Elmesélte, hogy egyszer, egy görög családból származó emberrel beszélgetett, aki egy az ókori görög kultúrából fennmaradó bölcsességet mesélt el neki, miszerint: Egy történet elmesélése és meghallgatása is katarzishoz vezethet. A Centropa projectje is ugyanez: történeteket mesél el, amiket meghallgatnak. Edward Serotta elmondta, hogy a Centropa magyarországi tevékenységéből sokat tanult, mégpedig azt, hogy ha egy szobába kerül egy magyar és egy mikrofon, akkor abból csodálatos történetek kerekednek ki.
A Centropa alapítója szerint Magyarország kis ország, de kultúra szempontjából nagyhatalom.
Edward Serotta beszéde után sor került az oklevelek kiosztására, amiket tanterveket benyújtó tanároknak, tárlatot vezető és video pályázaton induló diákoknak adtak át.  
Iskolánk több területen is bemutatkozott. Tárlatvezetésünket hallhatták többek között a program megnyitóünnepségén, a Múzeumok éjszakáján, pedagógusoknak szóló szemináriumokon is. A megnyitóünnepségről készült összefoglaló filmet is a Bornemisza diákjaiból összeállt stáb készítette. (http://www.youtube.com/watch?v=QN5y9Drt7Js)    
Az esemény lezárásaként fellépett a Z'mirim klezmerzenekar.
 
Mindenkinek az együttműködését köszönjük!
 

 
 
Írta: Diósy Anna
Publikálta: Tornóczi Valéria
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium