BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Aranyos nap
2014.05.13.
Tusnády Simon –iskolánk 6. osztályos tanulója – egyedülálló módon, egyetlen napon két versenyen is elnyerte az első helyezést.
Az idei évben egy napon és teljesen azonos időpontban tartották a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny döntőjét és a Kaán Károly XXII. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei fordulóját. Ez az egybeesés komoly dilemma elé állított minket, hiszen Tusnády Simon tanulónk mindkét eseményen érintett volt.
Simon sajnálta volna, ha nem vehet a továbbiakban részt a rendkívül színvonalas Bókay versenyen, hiszen nagyon komoly munkája volt abban, hogy bejutott a döntőbe. A selejtező feladatai sok gondolkodást, böngészést igényeltek, amellett, hogy rendkívül érdekesek voltak. Egy részük a saját tapasztaláson alapuló ismeretszerzést, megfigyelést is szorgalmazta. Megoldásukhoz a versenyzőknek ifjú kutatóként otthon kellett vegyészkedni és dokumentálni az eredményeket.  A diákoknak a döntőt megelőző hetekben pályamunkát is kellet készíteniük, amelyben hatlábú barátaink életét, nekünk tett szolgálatát, az élővilágban betöltött szerepüket kellett bemutatniuk.
A Kaán Károly versenyen való részt vételt a verseny rangja és ismertsége miatt tartottuk rendkívül fontosnak.  Magára a versenyre is kíváncsiak voltunk, hiszen a szervezők ösztönzik a gyerekeket környezetük önálló megfigyelésére, a terepmunka gyakorlására, a kutatómódszerek önálló alkalmazására. (Az országos döntő a terepgyakorlat miatt három napig tart!). A feladatok egy része játékos, az anyanyelvi képességeket is próbára teszi, ezek pedig különösen passzolnak Simonhoz, aki ezen a területen is nagyon ügyes.
Mivel nem tudtunk dönteni és különleges képességei ellenére Simon sem tud egyszerre két helyen jelen lenni, ezért megpróbáltunk a szervezőkkel egyezkedni. Végül a Bókay verseny rendezőivel sikerült megbeszélnem, hogyha Simon tizenkét óra előtt a helyszínre ér, akkor bekapcsolódhat a versengésbe. (Azért volt fontos azelőtt odaérnie, mielőtt a többiek befejezik az írásbeli fordulót, hogy nehogy felmerüljön a gyanú, hogy megkapta a kérdéseket).
Számomra természetes szinten szinte lehetetlennek tűnt a küldetés, de Simonnal és szüleivel végig reménykedtünk a szerencsés kimenetelben. ( A két helyszín között több mint fél óra az utazási távolság, tehát kérdés volt, hogy ki lehet-e tölteni „rendesen” a Kaán Károly feladatlapot a rendelkezésére álló időben. Természetesen el akartuk kerülni a két szék közül a pad alá esés és a sokat markol, keveset fog klasszikus esetét is.)
Április 25-én tehát Simon részt vett a Kaán Károly verseny megyei fordulóján, majd átment a Bókay Árpád verseny helyszínére. Itt tizenkét óra előtt öt perccel belekezdhetett az írásbeli forduló megírásába, majd a szóban rövid előadást tartott az előzetesen megadott témák egyikéből, amelyet a döntő helyszínén véletlenszerűen sorsoltak ki. Még a helyszínen kiderült, hogy Simon az írásbeli és a szóbeli fordulón és pályamunkák értékelésében is a legmagasabb pontszámot kapta, így összesítve magasan a többiek előtt végzett. Nagy örömünkre hamarosan kiderült az is, hogy a Kaán Károly verseny fővárosi fordulóján is első helyen végzett és így természetesen tagja lehet annak a 25 fős különítménynek, amely az országos döntőn részt vehet.

Grüll Benjamin felvételén azt látható, ahogyan a természetismeret versenyekre való felkészülés során kifogtuk az aranyhalat.
Publikálta: Bagyarik Cecília
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium