BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Aranyos nap
2014.05.13.
Tusnády Simon –iskolánk 6. osztályos tanulója – egyedülálló módon, egyetlen napon két versenyen is elnyerte az első helyezést.
Az idei évben egy napon és teljesen azonos időpontban tartották a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny döntőjét és a Kaán Károly XXII. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei fordulóját. Ez az egybeesés komoly dilemma elé állított minket, hiszen Tusnády Simon tanulónk mindkét eseményen érintett volt.
Simon sajnálta volna, ha nem vehet a továbbiakban részt a rendkívül színvonalas Bókay versenyen, hiszen nagyon komoly munkája volt abban, hogy bejutott a döntőbe. A selejtező feladatai sok gondolkodást, böngészést igényeltek, amellett, hogy rendkívül érdekesek voltak. Egy részük a saját tapasztaláson alapuló ismeretszerzést, megfigyelést is szorgalmazta. Megoldásukhoz a versenyzőknek ifjú kutatóként otthon kellett vegyészkedni és dokumentálni az eredményeket.  A diákoknak a döntőt megelőző hetekben pályamunkát is kellet készíteniük, amelyben hatlábú barátaink életét, nekünk tett szolgálatát, az élővilágban betöltött szerepüket kellett bemutatniuk.
A Kaán Károly versenyen való részt vételt a verseny rangja és ismertsége miatt tartottuk rendkívül fontosnak.  Magára a versenyre is kíváncsiak voltunk, hiszen a szervezők ösztönzik a gyerekeket környezetük önálló megfigyelésére, a terepmunka gyakorlására, a kutatómódszerek önálló alkalmazására. (Az országos döntő a terepgyakorlat miatt három napig tart!). A feladatok egy része játékos, az anyanyelvi képességeket is próbára teszi, ezek pedig különösen passzolnak Simonhoz, aki ezen a területen is nagyon ügyes.
Mivel nem tudtunk dönteni és különleges képességei ellenére Simon sem tud egyszerre két helyen jelen lenni, ezért megpróbáltunk a szervezőkkel egyezkedni. Végül a Bókay verseny rendezőivel sikerült megbeszélnem, hogyha Simon tizenkét óra előtt a helyszínre ér, akkor bekapcsolódhat a versengésbe. (Azért volt fontos azelőtt odaérnie, mielőtt a többiek befejezik az írásbeli fordulót, hogy nehogy felmerüljön a gyanú, hogy megkapta a kérdéseket).
Számomra természetes szinten szinte lehetetlennek tűnt a küldetés, de Simonnal és szüleivel végig reménykedtünk a szerencsés kimenetelben. ( A két helyszín között több mint fél óra az utazási távolság, tehát kérdés volt, hogy ki lehet-e tölteni „rendesen” a Kaán Károly feladatlapot a rendelkezésére álló időben. Természetesen el akartuk kerülni a két szék közül a pad alá esés és a sokat markol, keveset fog klasszikus esetét is.)
Április 25-én tehát Simon részt vett a Kaán Károly verseny megyei fordulóján, majd átment a Bókay Árpád verseny helyszínére. Itt tizenkét óra előtt öt perccel belekezdhetett az írásbeli forduló megírásába, majd a szóban rövid előadást tartott az előzetesen megadott témák egyikéből, amelyet a döntő helyszínén véletlenszerűen sorsoltak ki. Még a helyszínen kiderült, hogy Simon az írásbeli és a szóbeli fordulón és pályamunkák értékelésében is a legmagasabb pontszámot kapta, így összesítve magasan a többiek előtt végzett. Nagy örömünkre hamarosan kiderült az is, hogy a Kaán Károly verseny fővárosi fordulóján is első helyen végzett és így természetesen tagja lehet annak a 25 fős különítménynek, amely az országos döntőn részt vehet.

Grüll Benjamin felvételén azt látható, ahogyan a természetismeret versenyekre való felkészülés során kifogtuk az aranyhalat.
Publikálta: Bagyarik Cecília
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium