BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Tusnády Simon, iskolánk tanulója nyerte meg a Kaán Károly versenyt
2014.05.27.
Május 23-25. között rendezték meg a Kaán Károly XXII. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny döntőjét.
A Vidékfejlesztési Minisztérium fővédnökségével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Mezőtúron megrendezett megmérettetés már pénteken komoly próbatétel elé állította a versenyzőket. Az ötödikes és hatodikos gyerekeknek népes közönség előtt kellett önálló megfigyeléseken alapuló kiselőadásokat tartaniuk. Ezt a feladatot felnőtteket megszégyenítő profizmussal oldotta meg a 25 diák szinte mindegyike. Jól felépített, élvezetes stílusban előadott beszámolókat hallgathattunk meg.
A második nap Tóth Albert vezetésével egy több helyszínen lezajlott terepgyakorlaton vettek részt a tanulók. Mi pedagógusok tisztes távolságból követhettük büszkeségeinket és persze mi is részesültünk az élményekből. Többek között a mellékelt képen látható rizsföldeket látogattuk meg. A különbség köztünk és a diákok között az volt, hogy a nap végére mi elfáradhattunk, a gyerekeknek viszont igen intenzíven kellett figyelniük reggel fél nyolctól este fél hétig, hiszen a megszerzett tudásról számot kellett adniuk. Ennek komoly tétje volt, mert a versenypontok felét a terepgyakorlat alapján lehetett megkapni. A versenyzők így igyekeztek minden szóra odafigyelni, ha Berci bácsi kicsi odébb lépett egy gyerekként mindenki mozdult utána. A számonkérés még aznap megtörtént, a kérdéseket igazították az aktuálisan látottakhoz. A szervezők így le tudták mérni, hogy ki képes az információk gyors begyűjtésére, lényeg kiemelése és az átéltek és hallottak pontos visszaadására is.
Vasárnap délelőtt az elméleti forduló zajlott le. Itt már nem elsősorban a tananyag ismeretére voltak kíváncsiak a feladatlap összeállítói, hiszen az abban való jártasságot már a kerületi és megyei fordulón igen alaposan felmérték. A Természetbúvár megadott cikkeinek ismerete, preparátumok, diaképek felismerése stb. volt a feladat.
A délutáni eredményhirdetésen több kategóriában hirdettek győztest. A terepgyakorlati és elméleti fordulót is Tusnády Simon nyerte és így természetesen ő kapta meg a tanulói fődíjat is.
Nagyon gratulálunk az eredményhez!
Publikálta: Bagyarik Cecília
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium