BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
"Túl az első X-en" - gimnazistáink első helyezést értek el
2016.04.24.
Gimnáziumunk 4 fős csapata, a (KI)VÁLASZTOTTAK a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlamenti Választási Iroda és a Civitas Egyesület által kiírt „Túl az első X-en-Tehetsz a jövődért, válassz!-” versenyen I. helyezést ért el. Ezzel a győzelmükkel iskolánknak, 26 fő (24 diák és 2 tanár) részére utazást nyertek Strasbourgba, az Európai Parlament székhelyén sorra kerülő Euroscola-játék 2016 őszi fordulójára.
Iskolánk csapata- Bogdán Márta, Hende Olivér, Kovács Bence és Rácz Zsófia- 215 induló csapat közül jutott először a regionális fordulóba, majd innen az országos döntőbe, ahol április 14-én az ország másik 13 legjobb csapatával mérhette össze tudását. A diákjaink alaposan felkészülve vágtak neki az egyes fordulóknak. Áttanulmányozták többek között a Nemzeti Választási Iroda, a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság az Európai Uniós intézmények feladatait, felépítését, illetve a magyarországi választásokhoz, népszavazáshoz kapcsolódó részletes ismeretanyagot sajátítottak el.

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a szervezőknek, a zsűrinek, akik egy nagyon színvonalasan megszervezett versenyen való részvételt biztosítottak a fiataloknak, miközben a diákok komoly tudásra, ismeretre és értékes nyereményekre tehettek szert.

Gratulálunk a (KI)VÁLASZTOTTAK csapatának!  
 
Magyary Enikő

Diákjaink összefoglalója a versenyről:

Első alkalommal került megrendezésre a politikai témájú „Túl az első X-en” nevezetű választásokkal és Európai Unióval kapcsolatos országos csapatverseny, melyre több mint kétszáz csapat adta le a jelentkezését. A vetélkedő három fordulóból állt, a döntőbe pedig mindössze a tizennégy legjobb csapat került be. Mondanunk sem kell, hatalmas öröm volt számunkra, hogy a mi csapatunk, a (KI)VÁLASZTOTTAK is ezek között lehetett. A verseny döntőjének a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen impozáns épülete adott otthont.

 A zsűri soraiban ült Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Dr. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, az Európai Unió Magyarországi Tájékoztatási Irodájának elnöke, és még sokan mások. A csapatunknak összesen hat feladatban kellett helyt állni; elsőként az általunk előre elkészített plakátok bemutatása volt a feladat néhány szóban. Hála Diósy Mihály és Németh Violetta munkájának, a zsűri le volt nyűgözve csapatunk fiatalos plakátjától, amely szerintük „bármelyik választási kampányon megállná a helyét”. Ezután következett egy teszt megírása, talán ez bizonyult a legnehezebbnek. Minden előzetesen megszerzett tudásunkra szükség volt, hiszen napra késznek kellett lennünk a jogszabályoktól kezdve, az EU-s intézményeken át, a parlamenti képviselőkig. A következő feladatot, melyben csapatunknak egy sajtótájékoztatót kellett tartania az Európai Parlament nevében, probléma nélkül megoldottuk.

Félidőnél járunk, és ahogy akkor ezt a verseny koordinátorától hallhattuk: „ennyi szellemi táplálék után jöhet végre a materiálisabb táplálék”. Miután az ebédből visszatértünk, kezdődhetett a vetélkedő második fele. Kezdésként, egy parlamenti frakcióvitát kellett szimulálnunk egy kihúzott tétel alapján, mindvégig szem előtt tartva a kulturált vita szabályait. A tételmondat a következő volt (melynél mi a támogató oldalt képviseltük): „Tartózkodási helytől függetlenül lehessen élni a levélben szavazás lehetőségével”. A vita után következett egy mindannyiunk által jól ismert játék, a tabu – ahol a csapatoknak két perce volt elmagyarázni négy fogalmat a megjelölt kulcsszavak kimondása nélkül. Az utolsó feladat pedig az „Összjáték” nevet viselte, amely szintén abból állt, hogy fogalmakat kellett kitalálni, méghozzá úgy, hogy a zsűri felolvasta az állításokat, és minél kevesebb állításból találtuk ki a megoldást, annál több pontot kaptunk. Ezzel véget is ért a „Túl az első X-en” döntője, csupán az eredményhirdetés maradt hátra.

Csapatunk sejtette, hogy teljesítményünk alapján nem leszünk az utolsók között, de, hogy egyenesen az első helyen végzünk, arra senki még csak gondolni sem mert. 

Hatalmas élményekkel, és értékes nyereményekkel gazdagodtunk, de annak örültünk a legjobban, hogy az elért eredményünk és ennek a híre hozzájárulhat az iskola jó hírének öregbítéséhez. Természetesen azt is megtanultuk, hogy a tanulás igenis kifizetődő, hiszen csapatunk minden tagja egy iPhone 6 S-sel lett gazdagabb, és október 13-án 20 másik iskolatársunkkal együtt utazunk Strasbourg-ba, ahol betekintést nyerhetünk majd az Európai Parlament működésébe.
Reméljük, sikerünk előmozdítja azt is, hogy iskolánk még a mostaninál is nagyobb elismerésre tegyen szert, minél szélesebb körben. Hiszen, amikor a Fazekas Mihály Gimnáziumból érkezett versenytársaink is úgy minősítenek minket, mint: „a Bornemiszások, akik minden versenyt megnyernek”, még motiváltabbak leszünk, hogy ezt a megtisztelő címet ne csak megőrizzük, hanem újakat is szerezzünk mellé. 
 
Szeretnénk kifejezni köszönetünket felkészítő tanárunknak, Magyary Enikőnek, Horváth András igazgató úrnak és mindenkinek, aki szurkolt nekünk!

(KI)VÁLASZTOTTAK
Bogdán Márta
Hende Olivér
Kovács Bence
Rácz Zsófia
Publikálta: Magyary Enikõ
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium