BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Friss diplomások elhelyezkedési lehetőségei és keresetei
2013.03.20.
Valójában mekkora a diplomás munkanélküliség Magyarországon és az egyes szakmákban mennyit lehet keresni?
Ezek a kérdések joggal foglalkoztatják, mind a felsőoktatás iránt érdeklődő közvéleményt, mind a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, az ő szüleiket és tanáraikat. A felsőoktatás átszervezése kapcsán egyik-másik politikai koncepció indoklásaként sommásan hivatkoznak a felek munkanélküliségi adatokra. Például arra, hogy bizonyos diplomákkal nem lehet elhelyezkedni. Sokaknak, személyes tapasztalatokból, ismerettségi körük tagjatól, családtagjaiktól vagy tanítványaiktól vannak releváns információi a témáról. Kérdés, hogy a személyes tapasztalatok mennyire általánosíthatóak.

A fenti kérdések megválaszolása annyira fontos, hogy hazánkban évek óta kiépítés alatt áll és részben már működik is a diplomások életpályájának alakulását, elhelyezkedét és más ezzel összefüggő kérdéseket vizsgáló "diplomás pályakövetési rendszer" (dpr). Egyik nagyon érdekes és fontos kutatási zárótanulmányuk egy ideje elérhető a világhálón. Ebben körülbelül húszezer frissen végzett diplomás megkérdezése alapján többek között olyan általános megállapításokat szerepelnek, mint: "diplomát szerezni érdemes", illetve:  "a végzettek munkaerőpiaci helyzetének ... lényeges tapasztalata a frissdiplomások közt meglévő rendkívül nagy jövedelmi különbség".

Az általános megállapításokon túl, tanulmányi területekre, illtve szakokra lebontva kaphatunk -többek között-  részletes adatokat az elhelyezkedési (munkanélküliségi) helyzettről, valamint az egyes pályákra jellemző kezdő jövedelmi viszonyokról.

Ajánlom a kutatás megismerését, diákoknak, tanároknak, szülőknek. Ismertetése, megvitatása megér néhány osztályfőnöki órát a gimnáziumokban.

A tanulmány itt olvasható:

 http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/DPR/Frissdiplomasok_2011_kutatasi_zarotanulmany.pdf

Publikálta: Horváth András
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium