BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Friss diplomások elhelyezkedési lehetőségei és keresetei
2013.03.20.
Valójában mekkora a diplomás munkanélküliség Magyarországon és az egyes szakmákban mennyit lehet keresni?
Ezek a kérdések joggal foglalkoztatják, mind a felsőoktatás iránt érdeklődő közvéleményt, mind a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, az ő szüleiket és tanáraikat. A felsőoktatás átszervezése kapcsán egyik-másik politikai koncepció indoklásaként sommásan hivatkoznak a felek munkanélküliségi adatokra. Például arra, hogy bizonyos diplomákkal nem lehet elhelyezkedni. Sokaknak, személyes tapasztalatokból, ismerettségi körük tagjatól, családtagjaiktól vagy tanítványaiktól vannak releváns információi a témáról. Kérdés, hogy a személyes tapasztalatok mennyire általánosíthatóak.

A fenti kérdések megválaszolása annyira fontos, hogy hazánkban évek óta kiépítés alatt áll és részben már működik is a diplomások életpályájának alakulását, elhelyezkedét és más ezzel összefüggő kérdéseket vizsgáló "diplomás pályakövetési rendszer" (dpr). Egyik nagyon érdekes és fontos kutatási zárótanulmányuk egy ideje elérhető a világhálón. Ebben körülbelül húszezer frissen végzett diplomás megkérdezése alapján többek között olyan általános megállapításokat szerepelnek, mint: "diplomát szerezni érdemes", illetve:  "a végzettek munkaerőpiaci helyzetének ... lényeges tapasztalata a frissdiplomások közt meglévő rendkívül nagy jövedelmi különbség".

Az általános megállapításokon túl, tanulmányi területekre, illtve szakokra lebontva kaphatunk -többek között-  részletes adatokat az elhelyezkedési (munkanélküliségi) helyzettről, valamint az egyes pályákra jellemző kezdő jövedelmi viszonyokról.

Ajánlom a kutatás megismerését, diákoknak, tanároknak, szülőknek. Ismertetése, megvitatása megér néhány osztályfőnöki órát a gimnáziumokban.

A tanulmány itt olvasható:

 http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/DPR/Frissdiplomasok_2011_kutatasi_zarotanulmany.pdf

Publikálta: Horváth András
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium