BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Akikre büszkék lehetünk
2016.07.14.
A múltban olyan sokszor megtépázott nemzeti büszkeségünk most végre - a foci Eb eredményei miatt - kezd újra éledezni. De vajon mi az, kik azok, akikre még méltán büszkék lehetünk? A Száva utcai 5.e és 6.e osztályok tanulói erre keresték a választ. Meg is találták.
Kit neveznek a színes televízió atyjának? Melyik olimpiai bajnok úszó volt egyben sikeres építész is? Ki álmodta meg az újkori zsidó államot? Melyik világhírű fényképész vezetékneve származik iskoláskori gúnynevéből? A kérdéseket még hosszan lehetne sorolni, a válaszok egyben közösek: magyar származású személyekről van szó, akik tevékenységükkel (találmányaikkal, művészi vagy sporteredményeikkel, korszakokat befolyásoló munkásságukkal) nemcsak önmaguknak, hanem hazánknak is hírnevet szereztek. Néhány ismert (vagy kevésbé ismert) név: Herzl Tivadar, Robert Capa, Goldmark Péter Károly, Adolf Zukor, John Halas, Hajós Alfréd, Guttmann Béla, Richter Gedeon, Rubik Ernő...
Az 5.e és 6.e osztály tanulói április közepén csoportokban készültek fel egy-egy általuk választott magyar híresség életútjából, melyet tablón mutattak be, majd osztálytársaiknak kiselőadás formájában is elmondták, mitől is lett híres az illető személy. A nagy lelkesedéssel és közös munkában készült tablókat osztálytermekben, illetve az iskola 2. emeleti folyosóján ki is állították, így más osztályok is megnézhették azokat.
Az életutak megismerése egyben történelmi tanulságokkal is szolgált. Miért változtattak sokan nevet, miért kellett sok magyar, zsidó származású honfitársunknak külföldre távoznia, és miért ért véget sokuk élete olyan tragikusan fiatalon 1944-ben? A diákok a híres magyarok sorsán keresztül életszerűbben érthették meg a 20. századi történelem fordulatait - azzal a kívánsággal, hogy napjaink kiváló (és hétköznapi) magyar emberei itthon is megtalálhassák a helyüket, boldogulásukat.
Publikálta: Kovács Ágnes
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium