BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Az unottság és a csömör ellen
2012.01.24.
Egy elgondolkodtató, plasztikus és árnyalt szöveg a régmúltból. Mint egy tömör és gondolatgazdag vers ( egyébként oktatásügyi rendelet!).


Részlet a "Ratio Educationis"-ból (a szöveget  1777-ben írták):

"A tanítási órák okozta csömör minden korban, de különösen  gyermekkorban nagyon terhes és csaknem elviselhetetlen. Amíg tehát eléggé gondoskodunk arról, hogy üdvös intézkedéssel minden bajt megelőzzünk és a fékevesztett rakoncállankodásnak minden útját elzárjuk : viszont szükséges lesz az unottság elviselhetővé télelére és a szigorú fegyelem enyhítésére alkalmat adni az ifjaknak, hogy fölvidulhassanak és a tanulásban elfáradt lelküket fölüdítsék. Hogy ez minden tekintetben a kellő rendben és zavar nélkül történjék, afölött az iskolai igazgatók fognak gondosan őrködni.
Bizonyára senki sem oly keményszivű, hogy az ifjakat állandóan a szobához akarná szegezni. De nagyon csalódnék, aki azt hinné, hogy valami mesterkélt és iskolaszerű mulatság tanulásokozta csömörüktől fölüditené őket. Ez a gondolkodás és eljárásmód a nevelésnek kitűzött célját teljesen tönkretenné. Az igy nevelt ifjak kétségtelenül üvegházban termelt növényekhez volnának hasonlóak, amelyek korán elhervadnak és elhalnak. Az államnak olyan polgárokra van szüksége, akik bármely terhet elvállalnak, testüket az év bármely szakában az időjárás viszontagságainak és szeszélyének kiteszik s végül akiket erejevesztett és elpuhult természetük el nem éktelenit.
Azért önként meg kell nekik engedni, hogy az esztendő bármely szakában a téres és szabad levegőt élvezhessék, hogy sétaközben társaloghassanak és az ilyen összejövetelek alkalmával maguk eszeljék ki üdülésük csinját-módját, szóval, hogy játszanak. De gondos előrelátással ügyelni kell majd, hogy a lelki fölüdülés épúgy, mini az iskolai elfoglaltság a főcéllal mindig összhangzásban legyen, azért szükséges lesz a játékok fajait, helyét és idejét is meghatározni s mindenben határozott rendet és szabályokat megállapítani."


Szerintem nagyon is elgondolkodtató részlet. A csömör mindig is az oktatás-nevelés egyik első számú ellensége. Egyébként meg részben épp ezért lettünk sportiskola is, nem?

( A részletre a History magazin 2012 januári számában bukkantam. Egy testneveléstörténeti cikkben. Még nem találtam a neten.)
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium