BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Hova tovább? Melyiket válasszam?
2012.02.06.
Szeretnék röviden segítséget nyújtani abban, hogyan válassz a sok felsőoktatási intézmény közül.
Kedves Gimnazisták!

Mivel már csak 3 hét van hátra a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidőkig, így  sokak számára egyre sürgetőbb a  kérdés, hogy hova tovább. Ennek megkönnyítésére február 7-én, kedden  délután gimnazisták számára egy továbbtanulással kapcsolatos beszélgetés lesz iskolánkban, amiben az iskola tanárai és már felsőoktatási intézményekben tanuló diákok fognak segíteni abban, hogy jól döntsetek.

Fiatalabbak! Nem az utolsó évben érdemes  elkezdeni gondolkodni a továbbtanulásról, hanem célszerű akár már a 9. évfolyamtól keresni mindenkinek a számára legmegfelelőbb utat és helyet, ezért ez a délután számotokra is nagyon hasznos lesz.

Én is többet gondolkodtam ezekben a napokban a továbbtanuláson, és röviden szeretnék segítséget nyújtani nektek abban, hogy jól döntsetek a továbbtanulás kérdésében.

1.    A továbbtanulás nagyon fontos döntés, ami nagy kihatással lehet életünk további részére. Sok időt, energiát, pénzt megspórolhatunk jó választással, de azért nem megváltoztathatatlan dolog, mint például a házastárs kiválasztása. A pályaválasztást komolyan kell venni, készülni kell rá időben, de ha még most sem tudod, hogy mi lenne a neked való pálya, akkor indulj el a most legmegfelelőbbnek tartott irányba és majd ki fog alakulni. Korunkban egyre gyakoribb az, hogy valaki időközben pályát módosít, több szakmában is dolgozik ( kénytelen dolgozni ) az élete során.

2.    Ismerd meg, hogy milyen foglalkozások vannak és ezekben a foglakozásokban általában mi a feladat. Hogyan tudnál dönteni, ha nem ismered a lehetőségeidet és azt, hogy mi lesz majd a dolgod?3.    Mennyire ismered önmagadat? Tudod-e, hogy miben vagy jó, milyen képességeid jobbak az átlagosnál? Mikkel szeretsz legjobban foglalkozni? Írd fel egy papírra erősségeidet, érdeklődési körödet.

4.    Megkérdezted már mások véleményét is magadról? Szerintük milyen tulajdonságaid erősek, melyek gyengébbek. Megkérdezted-e már szüleidet, lelkészeket, tanárokat, hogy szerintük mely képességeid jobbak? Természetesen ezek után is a te kezedben van a döntés, de a téged szerető, támogató emberek tanácsa nagyon hasznos lehet.5.    Ne azért válassz egy egyetemet, mert a barátaid is oda jelentkeznek, vagy mert ezekben az években éppen az divatos. Saját pályádat fusd be, nem kell utánozni senkit.

6.    Nem felsőoktatási intézményt, hanem szakmát vagy szakma csoportot érdemes választani és ahhoz megkeresni a megfelelő oktatási intézményt. Persze azt is végig kell gondolni, hogy  ha egy szakma vonzó számodra, képes vagy-e ahhoz az egyetemet is elvégezni. Most már azt is meg kell nézni, hogy mennyibe kerül a képzés költsége.

7.    Próbáld ki magad abban, amit választottál. Menj el, ha tudsz, olyan munkahelyre, ahol azzal foglalkoznak, amivel te is szeretnél. Beszélj olyan emberekkel, akiknek az általad választott foglalkozás a szakmájuk. Érdemes a munka világa különböző területeiről minél több tapasztalatot szerezni, diákmunka vagy akár szolgálat által. Ez megkönnyíti a jó döntést.

8.    Nézz utána az elhelyezkedési és kereseti lehetőségeknek és bölcsen mérlegelj. A kevésbé érdekesnek tűnő szakma is jobb, ha van munkahelyed, mint a nagyon érdekesnek tűnő pálya, amiben viszont nem találsz állást. Azt is érdemes végiggondolni, hogyan fogod eltartani magadat és családodat. Pusztán pénzért választani egy szakmát nem jó. Az érdeklődést és a kereseti lehetőségeket célszerű egyensúlyba hozni.

9.    Imádkozzál rendszeresen, hogy Isten vezessen a pályaválasztásban is.

10.    A legfontosabb tanáccsal szeretném bezárni, amire dr. Hack Péter felhívta a figyelmeteket a pénteki a szalagavatón. Nagyszerű dolog, hogy jó képességeid vannak és az is, ha megfelelő képzést kaptál a középiskolai évek alatt, de a továbbtanulással kapcsolatban ne ebben, hanem az élő Istenben bízzál, aki téged, ha Benne bízol, még száraz esztendőkben is gyümölcsözővé fog tenni.

Sikeres pályaválasztást kívánok!
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium