BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
A WWF JUNIOR faültetése
2012.05.12.
A Süni magazin által meghirdetett természetismereti versenyre alakult meg a WWF Junior nevű csapat, melynek tagjai Grüll Benjámin, Varga Petra Liliom, Vass Dávid és Wittmajer Dávid ( 4.c tanulói). A verseny egyik feladata volt a faültetés, melynek részletes beszámolóját Vass Dávid írta2012. április 21-én a Föld napja közeledtével mi, a WWF Junior csapata, elültettünk az iskola udvarán egy őshonos magyar fát, egész pontosan egy kislevelű hársfát, latin nevénTilia cordata-t.
Előző nap az egyik tagunk édesapja megvette a facsemetét, és másnap elkezdtük elültetni. A takarító néni kérésére (aki 50 liter virágfölddel járult hozzá a vállalkozás sikeréhez, tehát volt némi beleszólása a dologba) olyan helyen kellett gödröt ásni a fa számára, amire gondolni sem mertünk: pár méterre egy használatban lévő focikaputól(!).  Itt ráadásul nagyon kemény volt a talaj, tele kisebb-nagyobb kövekkel. Az osztálytársaink azonban lelkesen segítettek, és rövidesen néhány ásóval munkához láttunk. Azaz csak láttunk volna, mert a kőkemény földről szinte lesiklott az ásó. Szereznünk kellett néhány kapát, és egy tízliteres kannából öntöztük a földet. Így már szépen haladtunk. 

Mégis szinte az egész délelőtt ráment a 100x100x60 cm-es gödör kiásására, mert rétegenként kellett nedvesíteni az agyagos földet (sok tíz litert locsoltunk el), és sok volt a kő. Ennek tetejébe még vezetékre is bukkantunk. Mikor a gödör mélysége elérte a 60 cm-t, rá kellett jönnünk, hogy egész eddig olyan talajban ástunk lefelé, amit csak odahordtak, és az igazi fekete-föld még csak most következne.
Így hát elültettük a csemetét az 55-60 liter virágföldbe a gödör alján, majd betemettük a kiásott földdel, de előtte bevezettünk egy csövet a gyökerekhez, amin keresztül lehet majd öntözni.
Ezután arról kezdtünk el gondolkozni, hogyan lehetne a csemetét megvédeni a repülő labdáktól. Leszúrtunk három szerszámnyelet a fa köré, és ezt drótszállal akartuk körbetekerni. Ezen próbálkozásunk eredménytelennek bizonyult. Felmerült az az ötlet is, hogy egy régi kör alakú pad közepét kivágjuk, a padot ráhúzzuk a csemetére, és így a fa köré is lehet ülni. Ebbe is belekezdtünk, de időközben megtaláltuk a tökéletes megoldást: a dróthálót. Egy baj volt vele: össze volt tekerve, és a tekercs egyik vége össze volt gubancolódva. Így hát szereztünk egy harapófogót. Egy seb árán sikerült néhány drótot elvágva kigabalyítani a dróthálót.
Aztán ezt rátekertük a nyelekre, és ezzel befejeződött az ültetés.
Reméljük, hasznára lesz az iskolában utánunk jövő gyerekeknek. Ehhez persze tenni is kell valamit, s mi nem leszünk restek: sokat öntözzük, ápoljuk, és nem engedjük meg, hogy bárki bántsa a mi kis hárscsemeténket. 


Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium