BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
A drogos pók esete a hálókészítéssel
2012.11.26.
Most novemberben a Tanítók Egyesülete konferenciát tartott a Fazekasban. Itt hangzott el Zacher Gábor rendkívül jó előadása. Az előadás értelmező összefoglalása következik, saját kommentárok nélkül.
Az előadó azzal kezdte, hogy elsősorban a megelőzés lehetőségeiről szeretne beszélni, hiszen az alsós korosztályban szerencsére nemigen van aktív drogos. ( Az egy családon belüli háromgenerációs droghasználat ritka, velük nemigen lehet mit kezdeni a leszoktatás ügyében, belőlük kb 6-800 fő van .)

Egy biztos: már az alsó tagozat előtt sok dolog eldől. A lényeg valójában a megelőzés. Ifjaknál és gyerekeknél a droghasználat jogi úton való kezelése nem igazán hasznos. Abból kell kiindulnunk, hogy ma nagyon nagyra nőttek a generációs különbségek ( internet, mobil), ami nehezen átláthatóvá teszi a helyzetet az idősebb generáció számára. Látni kell: a netről szinte minden elérhető ( pl. Dexter' s Chemstore). Ezt a piacot az igény mozgatja: van kereslet. Például egy átlagos hétvégén 350 000 fő használ pszichoaktív szereket. Évente 45 millió egyszeri droghasználat történik. 24 000 a problémás eset és kb. 14 000 a függő. Igazából nincs érdemi prevenció, mert a szülők korosztályának nincs tapasztalata, nincs közös nevező a gyermekkel.

A fiatalokkal nem beszélni kellene, hanem beszélgetni, ez nagyon-nagyon lényeges. A különbség az, hogy a beszélgetés kétirányú folyamat. A szülők elég könnyen egyirányúsíthatják a folyamatokat. Ugyan vannak hajlamosító genetikai tényezők, de a meszzemenően döntő a szociális minta , a példaadás. "Olyan a fiad, mint amilyen te vagy ", mondják gyakran az anyukák férjüknek és lényegében igazuk van ( példa dohányzás, evőeszközhasználat). A kortárscsoport hatása talán még fontosabb. Például Zacher ijúkorában egy parkban fociztak a füvön ( tilos volt) és az volt a vagány, aki a parkot őrző nyugdíjas munkásőr fejéről nekifutásból leverte a sapkát, nos, a drogoknál is hasonló hatások működnek. Azért működnek ezek a hatások, mert nem tanítjuk meg a gyerekeket NEMET MONDANI ( ami évek munkája!!). Ezzel összefüggő probléma a megerősítés hiánya. Zacher Amerikában tanítva figyelte meg mennyire különböznek az amerikai hallgatók a magyar egyetemistáktól ( magyar: félénk, amerikai :oroszlán).  Ez elsősorban a környezet támogató ( ill. visszahúzó)  szelleme miatt van így.

Mit tehetünk? Semmiképp ne beszéljün a szokásos panelekben!!( "Bezzegazénidőmben...", "Amígazénkenyeremet...", "Ha drogozol, meghalsz"). Azért sem, mert az átlagos droghasználó teljesen átlagos kinézésű. Igazából mi sem tudhatjuk meg sehonnan ( semmilyen külső jelből), hogy gyermekünk egyszer-egyszer drogozott. A beszélgetésekből megtudhatunk valamit, de akkor persze nem ha napi 7percet töltünk gyermekünkkel mindössze ( és ez az adat az átlag). Az iskolára sem tolhatjuk az ügyet, a felelősség a miénk, szülőké. Mégis, mit tehetünk? 

Először is meg kell érteni a szer hatását. Ezt nagyon jól mutatja be a "drogos" pókokkal végzett érdekes kísérlet. ( Mellékesen: 14 éves kor alatt a szakma nem javasolja az enegiaitalt! 14 felett max. napi egy doboz.) A lényeg, amit be kell mutatni szemléletesen:

HA DROGOT HASZNÁLSZ, AKKOR MEGVÁLTOZOL ÚGY, HOGY EBBE MÁR TE NEM TUDSZ MAJD BEAVATKOZNI!!

Ráadásul a drog hatását pozitív emléknyom is kíséri. A Biblia,a világ- és meseirodalom gazdag különböző történetekben, amelyek szerek hatását mutatják be. Lényeg, hogy legyen a beszélgetésnek apropója ( pl. mérges gombák), amelyek illusztrálják az önuralom elvesztésének folyamatát. Egy hosszabb folyamat eredményeként meg kell tanítani NEMET mondani a gyerekeket, amit leginkább egy követhető családi értékrend erősíthet.

A gyereknevelés tehát a világ legveszélyesebb extrém sportja. A veszélyeket mi elkerülhetjük a valódi kommunikációra fordított idő növelésével és ezek minőségének javításával. A NEMET MONDÁS a másik fontos, amelyre évek edzése készíthet fel, hogy később jól szerepeljen a gyerek a "meccsen" ( pl. ha megkínálják majd marihuánával). Beszélgetés, nemet mondás. A nemet mondás indoka: a droghasználat megfoszt az önmagad feletti uralomtól. A legfontosabb megis: a kétirányú valódi kommunikáció, mert ha nincs kapcsolat, akkor nincs remény arra sem, hogy elfogadják érveinket valaha is. A nemet mondásra is csak valódi kapcsolatban lehet edzeni, mert egy lényegében vadidegen legfeljebb látszólag fog nekünk szót fogadni, de nem fog majd hinni nekünk, mert nem lesz hitelünk. 
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium