BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
A képregény felfedezése
2013.09.16.
A képregény is olvasnivaló. Tényleg. Csak más, de olvasni kell. Egy forma, amit mi ( azaz a mindenkori szerzők) töltünk meg tartalommal . Jó példa erre az Action Bible is.
Hogy milyen forma? Van egy kiváló könyv erről. Ez egy képregény a képregényről egy vastag kötetben. Komoly munka, felnőtteknek sem könnyű olvasmány , de könnyen tanítható. Azt írja egy méltatója:

"...ez a könyve (valamint két kapcsolódó műve: Reinventing Comics, Making Comics, mely utóbbi magyarul is megjelent A képregény mestersége címen) tette nevét világszerte ismertté és elismertté.
Szerzőnk 9 fejezetben veszi végig a képregény eszköztárát, elemeit, hatásmechanizmusát, viszonyát más művészeti ágakhoz (mert azt is bebizonyítja ám, hogy ez is művészet, s messze nem csak a filmhez van köze!), s röviden a történetét is.
A szimbólumokkal és az egyiptomi hieroglifákkal kezdi, és nem mellékesen olyan témákat, szempontokat is érint, mint az esztétika, a kommunikáció és a pszichológia.
Mindezt élvezetes és izgalmas formában teszi, így fejtegetései egyetlen pillanatra sem válnak unalmassá vagy követhetetlenné, ami McCloud ironikus humorának is köszönhető.
Maximálisan kihasználja a képregény eszközeit és technikáit mondanivalója közvetítésében, amivel példát is statuál, bemutatva, hogy ebben a műfajban kép és szöveg micsoda páratlan, más médiumra nem jellemző hatást tud kiváltani.
Szól arról is, hogy mi lehet a képregény jövője (amihez a 24 óra alatt elkészítendő netes comics-ok mozgalmának elindítójaként maga is hozzájárult), és rámutat, hogy a műfaj alkotói még messze nem aknázták ki minden lehetőségét.
És ez még ma, 15 évvel a könyv első kiadása óta is igaz!
Remek szellemi kaland ez a könyv: tágítja az olvasó látókörét, és kaput nyit nem csak a képregény elképzelhetetlenül gazdag világára, de az összes érintett témakörre, tudomány- és művészeti ágra is, mert azokat is úgy vonja be, hogy a kíváncsibb olvasó könnyen kedvet kaphat további kutatásokhoz."

Mindezt magam is tanusíthatom.Az Action Bible is jól mutatja az ebben rejlő lehetőségeket. Ahogy a fenti vélemény is utal rá: még messze nincsenek kiaknázva a képregényben rejlő lehetőségek! Kedves olvasóim, lehet, hogy épp ti fogtok ebben a kiaknázásban a jövőben részt venni!
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium