BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Irodalmi kalandok
2013.11.08.
A múzeumban.
Az Újszász utcában az idei ősz érdekes kirándulásai között volt több irodalmi jellegű is. Az irodalomban persze elsősorban olvasva kalandozunk. El kell viszont ismerni, van más lehetőség is: mondjuk a PIM. Ezt olvashatjuk róluk honlapjukon:

"A Petőfi Irodalmi Múzeumot 1954-ben hozták létre. Az újonnan alapított múzeum, mint az 1909-től 1945-ig kiállításként és kutatóhelyként működő Petőfi-Ház jogutódja, tekintélyes gyűjteményt örökölt.......Az 1998 decemberétől ismét Petőfi nevét viselő Irodalmi Múzeum 2000-ben a Kortárs Irodalmi Központ megszűnése után a Károlyi Palota Kulturális Központ része lett, majd 2003-tól új szervezeti struktúrában, megújult Közönségkapcsolatok és Marketing Főosztállyal látja el – hazai és nemzetközi egybehangzó vélemények szerint – európai színvonalon feladatait.

Az irodalom Múzeuma az elmúlt száz év örökségével jól gazdálkodva, alapításának ötven éves évfordulóját maga mögött hagyva mára olyan eleven színtérré változott, ahol a múlt és a jelen irodalma szorosan összekapcsolódik."

Több hetedikes osztály is látogatást tett itt az elmúlt hetekben. A gyerekek visszajelzései általában pozitívak voltak . Egy esetben én is elkísértem őket és tanusíthatom, hogy jobban élveztem a múzeumlátogatást, mint általában a múzeumlátogatást szoktam. Ennek oka a kíváló tárlatvezetés volt elsősorban, amely képes volt arra a csodára, hogy a naftalinszagú  múzeumot eleven hellyé alakítsa. Köszönet érte. A naftalinszag nem rosszat jelent egyébként,  a régi dolgok egyszerűen ilyenek: már nem "élnek", használaton kívüliek, pont ezért fontos a jó múzeumpedagógus jelenléte! Ennek hatása a gyerekeken is meglátszott,  jobban figyeltek . Kaptak tesztfeladatokat is. A tárlatvezető örömmel mondta el egyik csoportunknak, hogy  ők most felálították a múzeum történetének eddigi rekordját  tesztkitöltési gyorsaságban ( persze a megoldások is jók voltak!). Érdemes elmenni és mindenképp érdemes vezetést kérni. Valóban közelebb hozzák a foglakozások (az alábbi videón erről beszélnek a szakembereik) és a kiállítások az irodalmat és a történelmet.
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium