BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Áser bácsi kakasa
2010.12.01.
Egy jó...nem...kiváló írás (szerzője egyébként élete nagy részét töltötte és tölti iskolánkban és jó, hogy itt van).
Ez az:

"

A kakasról

Áser bácsi megtermett kakasát ma is az a megmagyarázhatatlan belső jelzőrendszer ébresztette föl percre pontosan, mint minden hajnalon. A pásztorok, a pékek és a szántóvetők sem értették soha, mitől tudja a kakas ilyen pontossággal az idő érkeztét. Mint minden nap, úgy ma hajnalhasadtakor is hirtelen nyílt fel a kakas rozsdás, kemény szemhéja. Nyakatájt kissé megborzongott, tekintete egyből éberen meredt kifelé, szárnyait kinyitotta és becsukta egyszer. Ekkor egy váratlan inger támadt, ami sietve végigfutott sűrűn szövött idegpályáin, elért a zsigerekig ahol a tüdőt lobbantó izmokba hatolt annyira, hogy Áser bácsi kakasa egyszercsak megmerevedett. Fejét hátra hajtotta, mint már annyiszor, szemeit kissé összeszorította, körmei a földbe vájtak. Az idő megtorpant.

(…) És csontig ható kakasszó szakadt be az alvó Jeruzsálem levegőjébe. A tyúkok felriadtak, mocorogni kezdtek. És újra. A csípős hidegben csak úgy süvített az érces, kifejezéstelen hang. Felébredt a város. Ekkor tört szilánkosra egy halászlegény szíve.

És ma is. Ordít a kakas elszántan és kizökkenthetetlenül, ahogy hajtja belülről az ősi rend, a megmagyarázhatatlan ingerület. Én most is hallom. Hiába húzza még hangosabban a Titanic vonósnégyese, hiába daloltok ikszfaktorok, mert Áser bácsi kakasát semmi és senki nem harsoghatja túl. Semmi és senki. Csak a pár órával később felnyögő férfi hangja: “Beteljesedett”."

Ajánlom ezt az írást tehát :igen, hiába húzzák, hiába dalolnak....A kakas harsog. Mi pedig leginkább ezt a kakast utánozhatjuk és azt a felnyögő férfit, csontig hatolva, süvítve...

Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium