BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Halasi Zoltán tartott könyvbemutatót Gimnáziumunkban
2016.03.01.
Február 23-án Halasi Zoltán, József Attila-díjas költő, író és műfordító nemrégiben megjelent könyvéről tartott előadást iskolánkban.
Az Út az üres éghez című, 2014-ben megjelent Déri- és Füst Milán-díjas könyv az elpusztított lengyel zsidóság emlékére íródott. Teljesen új formákban dolgozza föl a holokauszt borzalmait, a virágzó jiddis kultúra és nyelv teljes pusztulását.
Az előadás elején a szerzőtől megtudhattuk, hogy hosszú ideig, 6 évig dolgozott ezen a könyvön. Néhány részlet felolvasása után mindenki számára érthetővé vált, hogy miért. Rendkívül részletesen kidolgozott szöveg, minden tekintetben hűen tükrözi az adott történelmi korszak zsidóságának kultúráját, élethelyzetük változásait.
Többek között elmondta, hogy a zsidógyűlölet nem a II. világháború alatt indult útjára Európában, illetve nem csak a hitleri Németország részéről érték pusztítások az európai zsidóságot. Felhívta a figyelmünket a történelmi egyházak részéről elkövetett üldözések sokaságaira, Szt. Ágoston sokakat befolyásoló zsidóellenes tanításaira, Luther élete végén szerzett kiközösítő írásaira, az európai országok rendszeres pogromjaira, a diaszpórában élő nép bűnbakká válásának folyamatára.
„…a vérvád, az ostyagyalázás vagy a kútmérgezés vádja, […] az az ördögi torzpofa, amit a keresztények álarcként odaképzeltek, később pedig beleláttak minden zsidó arcába, valójában a saját lelkük mélyéről vétetett, a kollektív félelmeknek, személyes indulatoknak és hatalmi reflexeknek abból a tárházából, amit részben nemzedékek hosszú során át töltöttek fel, részben saját egyéni életükben. Ezek a bármikor előkapható sztereotípiák évszázadokon át szolgáltak alapul zsidók tömeges meggyilkolásához...”
A két rész közötti szünetben volt lehetőség kérdéseket is feltenni. Sokan kíváncsiak voltak a mű megírásának motivációjára, hiszen sok ezzel foglalkozó könyv jelent már meg az évek során. Halasi Zoltán elmondta, gyerekkorától fogva sokat hallotta az úgynevezett „herderi” jóslatot, amely szerint a magyarság előbb-utóbb el fog tűnni a szláv népek tengerében. A néphalál víziója sok magyar költőt foglalkoztatott és foglalkoztat napjainkban is. A kelet-európai zsidókért azonban, akiket ténylegesen kipusztítottak, nemhogy könnyet nem hullatnak a környezetükben élt népek, de még az emléküket is igyekeznek kitörölni. Ezzel a megrázó élménnyel szembesült Halasi Zoltán az Út az üres éghez írása közben. Ha szerinte nincs is közvetlen kapcsolat a modern népirtás és a középkori pogromok között, közös európai tudatalattinkban a zsidógyűlölet masszívan élt tovább. Ahogy Kertész Imre írja a Kaddis a meg nem született gyermekért c. regényében:
„Auschwitz réges-rég, ki tudja, talán már évszázadok óta ott függ a levegőben, akár a számtalan gyalázat szikrázó sugaraiban érlelődő sötét gyümölcs, várva, hogy mikor zuhanhat végre az emberek fejére, elvégre, ami van, az van, és hogy van, az szükségszerű".
Az előadás után jó ideig maradtak még beszélgetni a diákok. A holokauszt megszokottól eltérő tárgyalása nagy hatást gyakorolt minden résztvevőre.
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium