BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Hack Péter a Mozgó Világban
2011.05.20.
A beszélgetés a májusi számban jelent meg. Kattints a képre! Az Újra az újságoshoz lehet menni, akit érdekel a dolog.

( kattints!)

A tizenkét oldalas beszélgetésben sok fontos dologról van szó. Egy-két részlet kedvcsinálónak. Hack elmondja:

"Kijelenthetjük tehát, hogy ebben a ciklusban a kormányzatnak érdemben nem lesz az országon belüli fékje. Nemzetközi szinten igen, de az országon belül a kormányzati hatalomnak nincs korlátja."

"...(az emberek) a hatalommal szemben sehová sem mehettek az igazuk, a jogaik védelmében. Most, ha ugyanezt a rendszert helyreállítják, és most egyre több jel mutat erre - a 49-es címert lecserélik, de a 49-es alkotmány tartalmát lényegében visszahozzák - , akkor az emberek megint fognak keresni területeket, ahol konfliktusaikat meg tudják jeleníteni."

"– Itt két folyamat zajlik párhuzamosan, és szerintem ez a jövő igazi nagy kihívása. Az egyik, hogy Európa kelet–nyugati irányú kettészakadását egy észak–déli irányú kettészakadás váltja fel. Látható, hogy a balti államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és nyilván Ausztria képesek az északi térfélen megkapaszkodni, viszont bajban van a teljes Balkán, beleértve Görögországot is, bajban van Olaszország, Portugália, és könnyen lehet, hogy Spanyolország is, és ebben a térségben mi nagyobb eséllyel fogunk a problémákkal küzdő déli régióhoz tartozni, mint a fejlődő és dinamikus északihoz. Ráadásul nálunk országon belül is hatalmas a szakadék, alapvető életminőségbeli különbségek vannak Észak-Nyugat-Magyarország és az északkeleti, keleti országrészek, tehát Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár, Hajdú, Békés, esetleg Csongrád között. És ezekre a kihívásokra a készülő új alaptörvény semmilyen választ nem ad, sőt rögzíti a kialakult helyzetet, a szörnyű különbségeket.

Hogyan? Ezt az állítását meg kellene magyaráznia.

Ez az új alkotmány két elemében jelenik meg. Az egyik, hogy az új, gazdagok számára kedvező, őket tovább gazdagító, szegények számára kedvezőtlen, őket tovább nyomorító adó- és családtámogatási rendszert, amely a kedvezményeket a jövedelemhez köti, kétharmadossá, vagyis a következő kormányok által megváltoztathatatlanná teszi, beláthatatlan időre bebetonozza. Most minél nagyobb a jövedelem, annál nagyobb a kedvezmény, tehát nem annak adja a segítséget, aki rászorul, hanem annak, aki nem. Akinek elég magas a jövedelme – megfelelő gyerekszám esetén –, az gyakorlatilag nem fizet adót. Ő ennek a rendszernek abszolút nyertese, egészen addig, amíg a megtakarított pénzéből nem kell majd szögesdrótkerítést építenie a háza köré, hogy megóvja magát a dél-amerikai típusú bandáktól."És az interjú utolsó szavai:

" A nyolcvanas években is azt hitték a hatalomban ülők, hogy nincsenek az ellenzéknek vezetői, és most is azt hiszik. Rosszul hiszik, mert a vezetők meg fognak születni, a helyzet mindig kitermeli a hiteles embereket."
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium