BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Az elnök hite
2010.11.19.
"Mikor volt utoljára, hogy egy nap nem ivott?" - ezt kérdezte a nyolcvanas évek közepén egy evangéliumi lelkész az akkor 40 éves George W. Bushtól. A nekiszögezett kérdés szíven találta a Bush család tékozló fiát, aki ekkor megfogadta, hogy felhagy az ivással.
Döntések és válságok

Ezzel a döntéssel kezdődik az elnök nagy érdeklődéssel várt több mint 500 oldalas memoárja, amely az időközi választások utánra időzítve november 9-én jelent meg az Egyesült Államokban. Az első napon már 250 ezer páldányt vásároltak meg a könyvből, ebből mintegy ötvenezret e-könyv formájában. Az angol kiadással egyidőben az életrajz magyarul is megjelent.

A Döntési pontok című könyvből a Drudge Report című hírportál közölt előzetest. A memoár felidézi a szeptember 11-i támadások utáni drámai órákat. Bush most először a nyilvánosság  előtt is elismeri, hogy az ikertornyok és a Pentagon elleni merényletet követően tűzparancsot  adott az utasszállító repülőgépek lelövésére. Mint írja először azt hitte, hogy a Pennsylvaniában  lezuhant negyedik repülőgépet - ami a Fehér Házat vette célba - a légierő lőtte le.

Bush emlékirata elnöksége további kritikus pillanatairól is őszintén beszámol, a Katrina hurrikántól a pénzügyi válságig. Ezekben a helyzetekben a kapaszkódóért újra és újra a hithez fordult, és felesége, gyermekei és lelkészek segítségével sikerült talpra állni és meghoznia a szükséges döntéseket.

A szaúdi herceg pulykája

A könyből a közelmúlt és a jelen ismert vezetőiről is érdekes részletek derülnek ki. Abdallah szaúdi koronaherceg felháborodott, amikor az elnök texasi ranchán meghallotta Bush álláspontját Izraelről és a palesztin vezetőkről. A herceg azonnal összecsomagolt, ám amikor elindult, meglátott egy pulykát az út mellett. A babonás Abdallah egy iszlám hagyomány alapján jó ómennek vette az állatot és úgy döntött, hogy mégis marad.

A Bush memoár iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy a könyv megjelenése előtt már előjegyzésben vezeti a legnagyobb internetes könyváruház sikerlistáját.

atv.hu - Morvay Péter
Publikálta: Adminisztrátor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium