BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Az elnök hite
2010.11.19.
"Mikor volt utoljára, hogy egy nap nem ivott?" - ezt kérdezte a nyolcvanas évek közepén egy evangéliumi lelkész az akkor 40 éves George W. Bushtól. A nekiszögezett kérdés szíven találta a Bush család tékozló fiát, aki ekkor megfogadta, hogy felhagy az ivással.
Döntések és válságok

Ezzel a döntéssel kezdődik az elnök nagy érdeklődéssel várt több mint 500 oldalas memoárja, amely az időközi választások utánra időzítve november 9-én jelent meg az Egyesült Államokban. Az első napon már 250 ezer páldányt vásároltak meg a könyvből, ebből mintegy ötvenezret e-könyv formájában. Az angol kiadással egyidőben az életrajz magyarul is megjelent.

A Döntési pontok című könyvből a Drudge Report című hírportál közölt előzetest. A memoár felidézi a szeptember 11-i támadások utáni drámai órákat. Bush most először a nyilvánosság  előtt is elismeri, hogy az ikertornyok és a Pentagon elleni merényletet követően tűzparancsot  adott az utasszállító repülőgépek lelövésére. Mint írja először azt hitte, hogy a Pennsylvaniában  lezuhant negyedik repülőgépet - ami a Fehér Házat vette célba - a légierő lőtte le.

Bush emlékirata elnöksége további kritikus pillanatairól is őszintén beszámol, a Katrina hurrikántól a pénzügyi válságig. Ezekben a helyzetekben a kapaszkódóért újra és újra a hithez fordult, és felesége, gyermekei és lelkészek segítségével sikerült talpra állni és meghoznia a szükséges döntéseket.

A szaúdi herceg pulykája

A könyből a közelmúlt és a jelen ismert vezetőiről is érdekes részletek derülnek ki. Abdallah szaúdi koronaherceg felháborodott, amikor az elnök texasi ranchán meghallotta Bush álláspontját Izraelről és a palesztin vezetőkről. A herceg azonnal összecsomagolt, ám amikor elindult, meglátott egy pulykát az út mellett. A babonás Abdallah egy iszlám hagyomány alapján jó ómennek vette az állatot és úgy döntött, hogy mégis marad.

A Bush memoár iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy a könyv megjelenése előtt már előjegyzésben vezeti a legnagyobb internetes könyváruház sikerlistáját.

atv.hu - Morvay Péter
Publikálta: Adminisztrátor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium