BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Film a "Vaslady"-ről
2012.01.31.
Bemutató február másodikán!
Róla szól a film:

"Európa első női miniszterelnöke 1925. október 13-án Margaret Hilda Roberts néven látta meg a napvilágot az angliai Granthamben, Albert és Beatrice Roberts második lányaként. Édesapja vegyesbolt-tulajdonos volt, a család az üzlet fölött lévő lakásban élt. Mivel a családfő Grantham polgármestereként aktívan politizált, Margaret fiatalon megismerkedhetett a közélettel, hiszen édesapja rendszeresen vele is megtárgyalta a helyi ügyeket. A szülői házban nem csupán a politika ismeretét sajátította el, hanem erős hitbéli meggyőződését is, amely később legfontosabb döntéseit is befolyásolta. Szülei metodista szellemben nevelték, így nagy hangsúlyt helyeztek a jótékonykodás, az őszinteség és szavahihetőség alapvető értékeinek átadására. Ezenkívül (későbbi visszaemlékezései szerint) beoltották a kor szocialista, „gondoskodó állam” mintája ellen, hiszen édesapja vegyeskereskedésében, valamint metodista közösségükben nap mint nap meggyőződhetett a kapitalizmus és az öngondoskodás alapelveinek működőképességéről.
Az általános és középiskolát a helyi állami iskolában végezte, ahonnét felvételt nyert az Oxfordi Egyetemre, ahol – meglepő módon – vegyésznek tanult a későbbi Nobel-díjas Dorothy Hodgkin tanítványaként. Miután elvégezte az egyetemet, különböző brit élelmiszeripari cégekné l dolgozott kutatóként, és a fagylalttartósítási módszerek fejlesztésében segédkezett.
A kémia azonban csak másodlagos szerephez jutott Margaret életében, miután belépett a politika világába."

Az origo a filmről:

"A brit alkotók voltak olyan merészek, hogy az amerikai Meryl Streepet kérjék fel a Vaslady megformálására, de eddig úgy tűnik, jó döntést hoztak, mert Streep már több díjat is begyűjtött az alakításáért, köztük a legjobb női alakítás Golden Globe-ját a drámai kategóriában. Férjét, Denis Thatchert Jim Broadbent játssza, a fiatal Thatchert pedig a még ismeretlen Alexandra Roach (aki viszont brit) alakítja a filmben.

A filmet dicsérték és kritizálták is azért, mert nem mond ítéletet Thatcher fölött. Amikor Streepet kérdezték arról, hogy mit szól hozzá, hogy a film szimpatikusnak állítja be az ellentmondásos politikust, úgy reagált, hogy szerinte a film "nem szimpatikusnak ábrázolja őt, hanem empátiával. Mindenki másképp fogja megítélni a figurát aszerint, hogy milyen a saját politikai beállítottsága".

Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium