BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
A halott könyvtár
2012.03.07.
"A Halott könyvtár kísérlet a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezésére. A kiállításon ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. " - írja az OSA Archívum honlapja.
Az OSA Archívum megjegyzi még:

"A kiállítás egy könyvtárinstalláció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 nm-es teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk."

Néhány benyomás ( másoktól):

"De a legbájosabbnak Alekszander Bek: A nyíltszívű Tyimoféj című kötete tűnt. Kohó- és kohászregény a javából (és 1953-ból), még a sematizmust elítélő ellenkampányt megelőző korból. Érdekes ám olvasni ezeket a rémséges műveket: mindig előre lehet tudni a fordulatokat, ki fog még jobban termelni, ki az, akinek mocskos keze akadályozza a munkasikereket, ki fog megszégyenülni, majd önkritikát gyakorolni.

- számol be egy látogató.

Van, aki más jellegű élményről ad hírt:
"bizonyos kötetekért fájt a szívem. Például Áprily Lajos: Ábel füstjéért. Válogatott versek és drámák. Áprily Lajos az első költők egyike volt, aki megérintett, közel vitt a formához; én addig nem szerettem a nagyon szabályos formában írt vagy a dallamos verseket, hozzám közelebb állt Kassák lendülete. "


A kiállítás megtekinthető 2012. április 22-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. A Halott könyvtár ingyenesen látogatható.
 
Centrális Galéria
1051 Budapest, Arany János utca 32.
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium