BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Könyvajánló a hosszú éjszakákra
2013.01.16.
Laura Hillenbrand könyve, amely a Rendíthetetlen címet kapta, egy nagyszerű életrajzi mű.
Laura Hillenbrand könyve, amely a Rendíthetetlen címet kapta, egy nagyszerű életrajzi mű. A történet nem a fantázia szülötte, hiszen Louis Zamperini életéről szól, aki hús-vér ember, akinek a sorsával egy megszakíthatatlan utazásra hívja az olvasót. Oldalról oldalra jutva valóban egy törhetetlen (a mű eredeti címe: Unbroken) ember kálváriája tárul elénk.
A túlélésért folytatott mindennapos küzdelemben a magasztos célok az életbenmaradáshoz szükséges elemi részecskéivé bomlanak szét. Ilyen helyzetben az étékrend, és az értékítélet is kibillen. Ebben a nyomorúságban Louis is rákényszerül arra, hogy  a részecskék csillámaiból a legértékesebbet kaparja össze magának, amelyeket az emberi kapcsolatokban és a család emlékeiben talál meg.
 
Zamperini gyerekkorában a környék réme volt, állandó lopásaival rettegésben tartotta városa lakóit, ám amikor bátyja hatására sportolni kezd, kiderül istenáldotta tehetsége. A legjobb egymérföldes futók között tartják számon, fiatal kora ellenére sikerül eljutnia az 1936-os berlini olimpiára, ahol döntőt fut 5000 méteren. Mindenki tudja, hogy nagy jövőelőtt áll, és a következő olimpia egyik sztárja lehet. A következő olimpia azonban elmarad, Zamperini pedig Pearl Harbor után a csendes-óceáni hadszíntéren találja magát. Miután repülőgépe lezuhan, közel két hónapig hánykolódik harmadmagával az óceánon egy mentőcsónakban. De az igazi megpróbáltatások csak ezután kezdődnek. Partot érés után ugyanis azonnal japán hadifogságba kerül, és több mint két évet tölt különböző, hírhedten kegyetlen fogolytáborokban. Ezek egyikében találkozik a második világháborús Japán egyik legkegyetlenebb háborús bűnösével, aki küldetésének tekinti minden fogoly, köztük a senkinek be nem hódoló Zamperini megtörését is.
 
Egy ilyen élettörténet tragikus végkifejletet vetít előre, hiszen a külső sebek begyógyulnak, de mi van a megtört lélekkel? Milyen orvosságra, vagy orvosra számíthat az, akinek a sebei szívében vannak?
A mű legvégül egy jóbi felismeréssel válaszol ezekre a súlyos kérdésekre „Néha nem látják a napot, bár az égen ragyog; de szél fut át [rajta] és kiderül”.
 
Őszintén ajánlom Laura Hillenbrand könyvét mindazoknak a gimnazistáknak, akik a felnőtté válás küszöbén még toporogva keresik a vértet, tudván azt, hogy a „nagybetűs” mellett vigyáznunk kell az elhívásunkra. Laura Hillenbrand könyve a 2010-es év egyik legnagyobb szenzációja volt az Egyesült Államokban, a Time Magazine egyenesen az év könyvének választotta, és szinte minden jelentős ranglistán az elsőtízben szerepelt.

A könyv tartalma az alábbi linken olvasható: http://www.cartaphilus.hu/hillenbrand-rendithetetlen
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium