BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
MESTERSÉGEK NAPJA
2014.06.26.
November 21-én, csütörtökön mesterségek napja volt a Száva utcai általános iskolában.

Először az ötödikes és hatodikos lányok a divat témájáról beszélgettek. A divat nemcsak ruha lehet, hanem bútor, színek, a kertben lévő bokrok formája stb. Egy ötödikes lány anyukája beszélt róla. Azt is elmesélte, hogyan lett divattervező. Nekem nagyon tetszett. Én is divattervező leszek!
Azután jött a varrás. Ezt a programot is egy ötödikes diák anyukája vezette. Különböző anyagokból különböző tárgyakat lehetett készíteni. Sokan nemcsak tűvel varrtak, hanem a varrógépet is kipróbálhatták. Például varrtunk egy kis tárcát.
A nap fénypontja az volt, hogy az 5.e osztály az ATV-be látogatott. Kipróbálhattuk a kamera előtti vitát, és az ATV Start stúdiójában interjút is készíthettünk. Azt gondolnánk, hogy egyszerű a kamera előtt beszélni, pedig ezt meg kell szokni! Voltunk az Egyenes beszéd és a Csatt stúdiójában is. Élőben néztük meg a déli híradó felvételét. Megismerkedhettünk azzal, hogy mi történik a kulisszák mögött, hogyan sugározzák a műsorokat. Minden szuperül sikerült.
Más osztályok más mesterségeket is megismerhettek. Ez sok gyereknek ihletet adott, hogy milyen munkája legyen felnőttkorában. Én is kedvet kaptam sok mindenhez.
                Írták: André Lilla és Fehér Jana 5.e

A felsősök még ismerkedhettek a logisztikával és a közgazdász hivatással is. Megnézhették, hogyan dolgoznak az asztalosok, részt vehettek Ludas Matyi bírósági tárgyalásán.

Az alsó tagozatos osztályok a Szamos marcipán jóvoltából "Gyurmarci foglalkozáson" vehettek részt. Megismerkedhettek a fodrász és pincér szakma fogásaival, tervezhettek lakástextilekből lakásbelsőt és lámpaernyőt, és a negyedikesek is belekóstolhattak a varrásba. Az elsősök ellátogattak a Kispesti Tűzoltóságra, ahol közelről szemlélhették meg az eszközöket, amivel a tűzoltók dolgoznak.

A felsős programokat Kovács Krisztina tanárnő, az alsósokét Borók Ferencné szervezte. Köszönjük a foglalkozások bemutatásában résztvevőknek ezt az élményekkel teli napot!
Publikálta: Longauer Lászlóné
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium