BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
1956-ra emlékezünk
2018.10.26.
"Rajtunk már nem segít más, csak a győzelem. Hiszek abban, hogy túléljük, és a végén győzelmesek leszünk.De csak akkor, ha megtanuljuk, hogy a felelősség a miénk, és ezért megtanuljuk, hogyan kell egymáshoz irgalmasnak lenni. Nincs más győzelem." Márai Sándor: A forradalom előérzete
1956-ra emlékezünk
 
"Rajtunk már nem segít más, csak a győzelem. Hiszek abban, hogy túléljük, és a végén győzelmesek leszünk.De csak akkor, ha megtanuljuk, hogy a felelősség a miénk, és ezért megtanuljuk, hogyan kell egymáshoz irgalmasnak lenni. Nincs más győzelem."
Márai Sándor: A forradalom előérzete

A Száva utcai általános iskola felső tagozatán minden osztályból több diák felkészült az 56-os forradalommal kapcsolatos személyekből és helyszínekből (osztályonként 1-1 személyt és helyszínt jelöltünk ki előzetesen). A megemlékezés napján az elkészült prezentációkat a diákok bemutatták először saját osztálytársaiknak, majd a többi felsős osztálynak is. Nagyon ötletes, színvonalas munkák készültek ( a 8. osztályos fiúk egy korhű, fekete-fehér kisfilmet is forgattak a pesti srácokról). A beszámolók után a hallgatók figyelmét kérdésekkel tesztelték, a helyes válaszokért apró jutalmakat lehetett kapni.

Alsó tagozatos diákjaink rövid, korosztályuknak megfelelő dokumentumfilm vetítése és beszélgetés után, korszakot megidéző játékokkal, játékkészítéssel töltötték a délelőttöt. A fiúk miután elkészítették saját gombfocicsapatukat, izgalmas meccseket játszottak, a kislányok saját maguk készítette rongybabák életre keltésével elevenítették meg 1956-ot. A hangulat, valamint a zsíros kenyér és cikória kávé illata hosszú időre megtelepedett közöttünk.

Pethő Nóra 
Publikálta: Longauer Lászlóné
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium