BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Gomoku, avagy ennyi kavics lapult Dávid tarisznyájában
2011.08.12.
A magyar gomoku világbajnok és lelkes kis csapata azon fáradozik, hogy a már ismert amőba (gomoku) játékot népszerűsítse kis hazánkban, nemcsak online játékkal, hanem élő versenyekkel is. Így kapott idén márciusban iskolánk meghívást a XVI. kerületi Amőbaversenyre.
   A napokban zajlott Svédországban a gomoku (go-moku japán szó, jelentése 5 kő, az amőba játék megfelelője) -világbajnokság, melynek győztese egy magyar fiatalember, Demján Attila lett, míg a 6. helyet is egy magyar, Tóth Gergő szerezte meg. Attila és lelkes kis csapata azon fáradozik, hogy hazánkban is népszerűsítsék a játékot, nemcsak online játékkal, hanem minél több élő versennyel. (A játékot persze már sokan ismerjük amőba, ötödölő vagy ox néven. Viszont a játék komolyabbá tételéhez kitaláltak más kezdési formákat, hogy az esélyek egyenlők legyenek mindkét fél számára.)
   Így idén márciusban a mi iskolánk is meghívást kapott Simoncsits Gábor jóvoltából a tavaszi XVI. Kerületi Amőbabajnokságra.
Ennek okán szerveztünk az Újszászban egy iskolai amőbabajnokságot, amin közel 100 diák vett részt. A nagyobb korcsoportok győztesei, illetve döntő közeli játékosai lehetőséget kaptak, hogy a kerületi versenyen is induljanak. Végül iskolánkat hét diák képviselte szép eredménnyel az április 2-án rendezett bajnokságon. Nagy örömünkre elhozhattuk az iskolák közötti I. helyért járó kupát!
 
Az iskolánkat képviselő diákok és eredményeik:
Kálmán Olivér 5.C  -  I. helyezés (1. korcsoport)
Ludvig Szilárd 7.A  -  II. helyezés (2. korcsoport)
Zsilinszky Mózes 5.B  - III. helyezés (1. korcsoport)
Szabó Dávid 8.A  - V. helyezés (2. korcsoport)
Wittmajer Dávid 3.C -  VI. helyezés (1. korcsoport)
Szerőczei Filemon 4.C - VIII. helyezés (1. korcsoport)
Soós Benjámin 4.D -  X. helyezés (1. korcsoport)
 
Gratulálunk, szép volt, fiúk!: )

Publikálta: Fűri Eszter és Matkovicz Katalin
Publikálta: Füri Eszter
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium