BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Bornemisza Sütöde
2017.11.14.
Bornemisza Sütöde Több mint 10 éve nagyon nagy népszerűségnek örvend a sütés-főzés az Újszász utcai telephelyen. Az egyik osztály szerint „ezek a legfinomabb órák”.
Bornemisza Sütöde Több mint 10 éve nagyon nagy népszerűségnek örvend a sütés-főzés az Újszász utcai telephelyen. Az egyik osztály szerint „ezek a legfinomabb órák”.

Minden sütő-főző órán minden diák kap lehetőséget a tényleges ételkészítésre. Itt nem számít, hogy ki milyen tanuló. Nem számít, hogy megfordult-e már a konyhában, vagy nem. Nem baj, ha kiborul… ha leesik… ha kidől… Itt nincs elrontható feladat. Ha elnézte valaki a receptet, akkor átírom. Persze olyan is volt, hogy már nem lehetett megmenteni az ételt: piskótába sikerült 8 evőkanál sót beletenni cukor helyett… jót nevettünk rajta. Azóta is emlegetem: anekdota lett belőle.

Recepteket írunk – kézzel!  A sokat emlegetett Z generáció tagjai kénytelenek leírni a szöveget, bár mindent bevetnek annak érdekében, hogy kikerüljék. Ezután „szövegértünk”, mérünk, gyúrunk, nyújtunk, takarítunk, mosogatunk… Mindenki. Élvezik, - és esznek. Érzékszervi tapasztalatokat gyűjtenek! Utána megvendégelik a tanáraikat. Rendkívül büszkén viszik a tányérokat, még a kötényt sem veszik le magukról, hogy mindenki lássa!

Készült egy kisfilm. Köszönet a készítőjének.

Az évek folyamán több diák ment szakács pályára, bevallottan azért, mert megszerették az óráimon a sütést, főzést. Az egyik volt diákom - Mester Márk - többször tartott nálam szakkört, és tanította a felső tagozatosokat.

Most sous chef Spanyolországban egy étteremben…Megszerzett tudását Magyarországon szeretné kamatoztatni.
BORNEMISZA SÜTÖDE
Publikálta: Reményi Ilona
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium