BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Mi így emlékeztünk
2012.12.30.
Bornemisza Péter Gimnázium, október 19, péntek, délelőtt 10 óra. A folyosókra lassan az összes iskolapad kikerül. Néhány diák faágakkal a hátán vonul az osztálytermébe, mások egy vitrint cipelnek fel a pincéből. Füstgép, díszletek, halogén lámpák, térképek, plakátok, talicska, szögesdrót… Nyílván felmerül a kérdés az olvasóban: vajon mire készülődik mindenki ilyen nagy szorgalommal?

Iskolánkban idén rendhagyó módon emlékeztünk meg az október 23.-ai szabadságharcról.  Tematikus nap keretében minden osztály három feladatot kapott. Ezek közül az első egy kiállítás megszervezése volt, amelyet az osztálytermünkben rendeztünk be. Kaptunk egy témát,- ami lehetett egy az 1956-os szabadságharcban harcoló személy vagy a forradalomhoz köthető helyszín-, és erre fókuszálva kellett a forradalmat bemutatnunk. Második feladatunk a tárlatvezetés volt. Egy-két embernek be kellett mutatnia a kiállítás anyagát a látogatóknak. Ezeken kívül volt még egy fontos projektmunka: a plakátkészítés, ami természetesen az adott témáról kellett, hogy szóljon.  A kiállítást egy másik osztálynak mutattuk be,  akik egyénenként pontozták munkánkat. Az ő pontjaikhoz adódott még hozzá a szakértő zsűri értékelése. A kiállítást és tárlatvezetést magyar- és történelemtanárok, a plakátokat rajztanár is értékelte.

Ahogy megtudtuk a feladatot, igyekeztünk hozzá is látni a munkához. Behoztuk az iskolába felmenőink korabeli tárgyait, dekorációt készítettünk, színdarabot írtunk, interjút készítettünk.  A sok napos készülődés meghozta gyümölcsét: rendkívül színvonalas kiállítások születtek. A zsűri elmondása szerint a tárlatvezetők többsége felkészült és tárgyilag is pontos voltak. A plakátok sem maradtak el színvonalban, több alkotás az elérhető legmagasabb pontszámot kapta. A nap végére elfáradtunk, de megérte, mert sok élménnyel tértünk haza és persze várakozással is, hiszen a végeredményt csak egy héttel később tudtuk meg. Remélhetőleg sok ilyen típusú megemlékezésben lesz még részünk!

Publikálta: Eggendorfer Noémi
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium