BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Írás a falon...
2013.09.30.
Vagány, ízléses, vidám... A megkérdezett diákok így jellemezték a nagy lépcső feletti falra felkerült „mindcloud” stílusú Tízparancsolat szövegét. De, hogyan is került az oda egy nyár alatt?
„Hallottuk, hogy az iskolában lehetőséget adtak a diákoknak arra, hogy az egyik falat valami jó ötlet alapján lefesthessék, azonban végül abbamaradt a projekt.
Nekem viszont volt egy elképzelésem, és felhívtam a barátomat, Patrikot és elkezdtünk ötletelni. Az alapötlet az volt, hogy a Tízparancsolatot dolgozzuk föl valamilyen formában és erre választottam ki ezt a bizonyos „mindcloud” (gondolatfelhő) stílust. Ennek a módszernek a jellegzetessége, hogy egy szövegből dekoratív képet lehet készíteni. Különböző, az iskola arculatában fellelhető színekkel választottuk el egymástól a Tízparancsolat pontjait, valamint szerettük volna kiemelni azokat a részeket is, amelyek utalnak Isten jóságára.
Elkezdtünk tervezgetni számítógépen, mert úgy gondoltuk, hogy ott elkészítjük a sablont, amin tudunk változtatni és majd a véglegeset kivetítjük a falra, körberajzoljuk, majd lefestjük.
A helyszínen azonban kiderült, hogy az oszlopok miatt nem tudjuk szemből rendesen kivetíteni a képet, ekkor Patriknak az az ötlete támadt, hogy oldalról vetítsük ki képet, ezáltal a szöveg megnyúlik, viszont az egész falat be tudjuk tölteni, másrészt lesz benne egy kis optikai játék is. Az igazgató megadta rá az engedélyt, mi pedig saját erőből létrehoztuk.
Július 30-án bementünk a suliba és az első feladat az volt, hogy kiépítsünk valami állványzatot, amelyen tudunk majd dolgozni, hiszen több méter magasban van a falfelület. Ráadásul a lépcső kissé bezavart, de végül iskolai padok, tornapadok, zsámolyok, pár faléc és szék segítségével egy hibátlan erődítményt sikerült felhúzni.
Ezután jó pár óra alatt sikerült körberajzolnunk az egész szöveget ketten. A festéshez azonban már hívtunk többeket, akik amúgy mind mostani vagy volt bornemiszás diákok. Összesen három napba telt az egész fal lefestése, de reméljük, jó sok évig tudják majd az itteni diákok olvasni ezeket a sorokat. Az igazi célunk ugyanis a dekoráció mellett az volt, hogy ezt az alapvető bibliai részletet tudjuk még inkább belevinni az iskola hétköznapjaiba.” – (Petrőcz Jordán)


Akik létrehozták:

Petrőcz Jordán
Diron Patrik
Péterbence Abigél
Viniczai Kristóf
Horváth Lilla
Horváth Laura
Stelkovics DóraDiákok, akik minden nap látják:
 
Lehofer Eszter:
Az iskolánk tele van színekkel. A színes szekrényekhez színes egyéniségek járnak. És most már a színtelen lépcsőházunk is színes lett!!! 
Mikor először megpillantottam a feliratot a falon az gondoltam: De király! Vagány, ízléses, vidám...Mi több, ezzel a felirattal emlékeztetjük magunkat arra, hogy miben hiszünk, hiszen a tízparancsolat a minden napunk része és nem egy elvont távoli eszme. Ezt a színek és a felirat stílusa jól megragadja.
Nagyon köszönjük az értelmi szerzőknek és a kreatív festőknek munkáját! :)
 
Tóth Lidi:
Nagyon jó ötlet volt ez a falfestés! Vagány! Ez is bemutatja, hogy az Ige nem szürke, unalmas.
 
Náray Gabriella:
Az ötlet nagyon eredeti, a kivitelezés pedig fiatalos. Szó szerint színesíti az iskolát, amellett hogy sok mondanivalója van. 
 
Lakatos Jonathan:
Mikor az első nap átléptem az iskola küszöbét, nem gondoltam, hogy odabent vár valami új, valami érték, amit ez idáig még nem láttam. Az első benyomásom az volt, hogy "hú de jól néz ki a fal", aztán meg hogy " hú de jó, hogy ezt a fontos üzenetet festették fel", mivel így majd mindenki látja és észben tartja.  Úgy gondolom, ez az alkotás még sokáig elkíséri iskolánkat története folyamán.
 
G. Barbi:
Nagyon tetszett a falfestés, rendkívül feldobta a sima fehér falat!
Dinamikus színeivel illik a szerényekhez. Ami pedig a legjobban tetszik, hogy úgy próbálták festeni, mintha térben lenne. Nem mellesleg egy nagyon fontos Igét láthatunk ott minden nap.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium