BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
KIEMELKEDŐ BORNEMISZÁS SIKER A 22. ORSZÁGOS DIÁKFILM-SZEMLÉN
2015.08.31.
A SZEMREBBENÉS című, több mint 70 perces filmet óriási ovációval mutatták be 2015. augusztus 28-án a 22. Országos Diákfilm-szemlén. A három napos, már eleve szelektált repertoárral megrendezett, így is tucatnyi diákprodukciót felvonultató, rangos rendezvény egyik nyertese Süll Kristóf alkotása lett. Gratulálunk!
 
„Gratulálunk, nyert a filmed a 22. Országos Diákfilm-szemlén!”
 
Vége a filmes nyári uborkaszezonnak! Végre egy jó film! Egy igazi akcióthriller, a post-Snowden világ precíz látlelete, egy lélegzetelállítóan izgalmas, látványos látomás a közeljövő apokaliptikus világáról és nem mindennapi hőseiről! Egy mozgóképes adrenalin-bomba a közeljövő antikrisztusi birodalmáról, amelyben néhány halálra szánt fiatal felveszi a harcot a Fenevaddal szemben.

De hát ezekből a filmekből tizenkettő egy tucat! Lerágott csont! – sóhajthat fel az óvatos olvasó, aki már belecsömörlött a mai látványdömpingre épülő, üres, kiszámítható, ismert paneleket variáló, popkultúrális tömegfilmekbe. Mi teheti ezt az új produkciót számomra érdekessé? Több minden.

Először is: a rendezője, Süll Kristóf, valamint a produkció összes alkotója, a vágótól a világosítón és a hangmérnökön át egészen az utolsó statisztáig – mind a Bornemisza Péter Gimnázium diákjai.

S ha mindez nem elég: a másfél évig készülő, SZEMREBBENÉS című, több mint 70 perces filmet óriási ovációval mutatták be 2015. augusztus 28-án a 22. Országos Diákfilm-szemlén. A három napos, már eleve szelektált repertoárral megrendezett, így is tucatnyi diákprodukciót felvonultató, rangos rendezvény egyik nyertese Süll Kristóf alkotása lett. Gratulálunk!

A film két díjat is nyert. A zsűri alkotói díját és a közönség-díjat is bezsebelte.

De a filmhez fűzött kommentünk a gratulációval nem ér véget. A produkció (magától értetődően) nem mindenkit hoz majd lázba. Ám attól sokak számára érdekessé vagy értékessé válhat, hogy szellemes, ironikus, sokszor a blődségig humoros látlelete annak, hogy hogyan látják az alkotók a mai tömegfilm-kultúrát, amely agyzsibbasztóan bombázza a mai fiatalságot. A SZEMREBBENÉS profi technikai színvonalon kivitelezett, akciódús látványvilága mögött ugyanis nem nehéz felfedezni a James Bond-filmek, a Bourne-trilógia, a Mission: Impossible  széria, és még sok-sok más ügynök-, katasztrófa-, akció-, melodráma- és apokalipszis-film kliséit. Mindez paródiaként is működteti a filmet, s a közönség is érzékelte ezt, hiszen a vetítés során szinte folyamatos volt a harsány nevetés.

De persze az, aki kevésbé fogékony a humorra, minden további nélkül rághatta a körmét az izgalomtól, komolyan véve minden fejleményt, mert a film ebből az irányból is működhetett.S az sem ronthatta el senkinek a szórakozását, ha valaki nem látta még soha (nem sokat veszítve ezzel) a fenti filmek egyikét sem.

Két fényképezőgép, egy sulis reflektor, egy asztali számítógép filmszerkesztő szoftverrel. Ennyivel dolgoztak Kristófék. Amatőr diákszínészek, és sok-sok ötlet, lelkesedés. türelem.

 A SZEMREBBENÉS remek példája annak, mennyi tehetséges keresztény fiatal tud összefogni egy közös cél érdekében és kemény munkával színvonalas munkát letenni az asztalra. Még egyszer: gratulálunk a színészeknek, a technikusoknak és a rendezőnek, Süll Kristófnak!
Publikálta: Máté József
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium