BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Szentendrén a Holokauszt Vagonkiállítás
2011.06.02.
Hétfőn megérkezett a szentendrei HÉV állomásra is a Holokauszt Vagonkiállítás, városunk a 48. állomása a projektnek. A kiállítás Szentendrén 2011.május.30 és június.3 között tekinthető meg.

A kezdeményezés 2007-ben indult, azóta 87 200 látogató lépett be az egykori marhavagonba, szembesülhetett a holokauszt történelmi tényeivel. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Aliza Bin Noun Izrael Állam Magyarországi Nagykövete, Dr. Dietz Ferenc Polgármester, Forgács János a holokauszt túlélője, Verő Tamás rabbi, Novák Ilona múzeumpedagógus, Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány elnöke. A vagonban ingyenes, rendhagyó történelemórákat tartanak a héten, így kívánják az oktatás és a felvilágosítás szerepére felhívni a figyelmet, hogy soha ne ismétlődhessenek meg hasonló események.

A nagykövet asszony hangsúlyozta, hogy bár hosszú ideje utazik már a kiállítás, de nem lehet annak jelentőségét eltúlozni. Személyes élményeit is felelevenítette, nagyszüleit és édesapját Szatmárnémetiből hurcolták el egy ugyanilyen vagonban, három napon és három éjszakán át voltak összezárva a halottak tetemeivel együtt, étlen-szomjan…Arra is figyelmeztette a nagy számú hallgatóságot, hogy mennyire fontos, hogy emlékezzünk, hova vezetett a gyűlölet hetven évvel ezelőtt.

A marhavagonban korabeli fotók, forróság, gőzmozdony-zakatolás, Radnóti verssorai a falakon, s a padlóra festett lábnyomok fogadják a látogatót, teszik teljessé és érzékletessé az installációt.

A megtekintés és a tárlatvezetés díjtalan.
Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges: 06 30 852 8018-as telefonszámon

Képek:Kallos Bea
Forrás: 
http://www.eletmenete.hu/vagonkiallitas-szentendre.html

Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium