BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Jó tanuló - jó sportoló
2011.06.06.
Ludvig Benjaminnal, iskolánk tizedik osztályos tanulójával beszélgettem a nemrégiben megrendezett Országos Bajnokságon elért győzelme, illetve a Magyar Köztársaság Jó tanulója – jó sportolója 2011 cím elnyerése kapcsán.
Beni, mióta űzöd ezt a kiváló sportot?
Komolyabban atletizálni 2006 októberében kezdtem el, de már előtte sem volt ismeretlen előttem a „sportok királynője”. Néhány évvel előtte már lejárogattam edzésekre, de csak iskolai szinten, hetente egyszer, Kovács Réka irányítása alatt. Abban az időben még a focilabdát kergettem a Szent Pál Akadémia csapatában. Ami mindenképpen pozitívum ebből az időszakból, hogy szereztem egy elég jó állóképességet – tehát semmiképpen sem a nulláról kezdtem az atlétikát.
Amióta elkezdtem komolyabban atletizálni az Ikarus BSE (Budapesti Sport Egyesület) színeiben, ifj. Tomhauser István az edzőm, és nem is igazán tervezem, hogy váltanék. (Nagyon jó szakember, többek között a 2010. év Legjobb Edzője cím tulajdonosa.)

Mindig is komolyan vetted a testedzést?
Habár nem tudatosan, de mindig is fontos szerepet töltött be a sport az életemben. Sokat mozogtam, általános iskolásként is lejártam két-három edzésre hetente, de ez még korántsem volt az a versenyszint, ami elvárható egy komoly sportolónál.

Most hol tartjátok az edzéseket? Milyen rendszerességgel?
Az edzéseink nagy része az Ikarus BSE mátyásföldi sporttelepén szokott zajlani, de természetesen máshol is szoktunk tréningezni. Míg télen a SYMA Sportcsarnok fedett, 200 méteres versenypályáján tartózkodunk, addig nyáron gyakran járunk a Puskás Ferenc Stadion mögötti KSI pályájára. A résztávos edzéseknél fontos, hogy rekortánon (vörös színű gumi-műanyag keverék) fussunk, hiszen egyrészt könnyebb is rajta lépni, másrészt a versenyen is ilyen pályán kell teljesíteni. Hasonlatként meg tudnám említeni azt, hogy lehet focizni salakon is, de füves pályán is, de azért nem ugyanaz a kettő.
Továbbá szombatonként a felkészülési időszakban a Naplás-tó melletti erdőt szoktuk meglátogatni, ahol a dimbes-dombos, nagyobb szintkülönbségű terepen szoktunk 10-15 km közötti távot futni, az állóképesség javítása érdekében.
Egyébként jelenleg hetente 6 edzésem van délutánonként, a vasárnap általában pihenőnap.

Térjünk át a jelenlegi sikeres versenyedre: Szoros menet volt? Hogy érezted magad ezen a versenyen?
A Fedett Pályás Ifjúsági Országos Bajnokságon két versenyszámban indultam: első nap 1500 méteren, míg második nap 800 méteren. Az 1500 méter nem igazán úgy sikerült, ahogy terveztük, és a több versenyközbeni hibázás miatt végül 9 századmásodperccel kikaptam egy veszprémi barátomtól. Innentől kezdve világos volt, hogy másnap nem szabad eltaktikázni a futást, bátran el kell kezdeni, és futni a tempót – ameddig csak lehet. Végül szerencsére bejött ez a taktika, így tulajdonképpen már az elején az élre álltam, és a végére sem tudott megelőzni senki.

Hány a mostanihoz hasonló versenyetek van egy évben?
Országos Bajnokság általában 3-4 szokott lenni az évben, ezek a fő versenyeink, de természetesen nem ennyiből áll a versenyszezon. Ha igazán beindul, akkor minden hétvégén van verseny. Jelentősebb megmérettetés még az évente megrendezett Válogatott Viadal, ahol három ország válogatottja méri össze erejét (HUN, CRO, SVK).
Kétévente szokott lenni valamilyen világverseny is, például az EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál), vagy az Ifjúsági Világbajnokság. Ezek számunkra a legfőbb célok, hiszen a kvalifikációval reményteljesen tudunk kiutazni ezekre a versenyekre.

És az amit leginkább kiemelnél az eddigi pályafutásod során?
Igazából még így fiatalként nem sok komolyabb versenyt tudhatok a hátam mögött, de kiemelném a 2009 szeptemberében még serdülőként szerzett országos bajnoki címemet, illetve tavaly nyáron a Felnőtt Országos Bajnokságon a szakosztályom színeiben a 4×400 méteres férfi váltócsapatnak is a tagja voltam, amely a 3. helyezést érte el.

Úgy tudom te a meggyőző atlétikai sporttevékenységed mellett kitűnő tanuló is vagy. Hogy lehet a kettőt ennyire jól egymás mellett végezni?
Néha én is el szoktam gondolkozni ezen, de egyelőre még magam sem találtam meg rá a kielégítő választ. Szerintem sokat segít, hogy az órákon is igyekszek odafigyelni, és ezzel jobban megmarad az anyag. Ezenkívül személyes tapasztalatból is tudom, hogy a rendszeres edzések fegyelmezettebbé és céltudatosabbá teszik a hétköznapjaimat is, könnyebb megszervezni az időbeosztásomat, és nem megy el a szabadidőm mindenféle hiábavaló dologra.
Ehhez kapcsolódóan friss élményem, hogy idén sikerült elnyernem a Magyar Köztársaság Jó tanulója – jó sportolója 2011 címet. Ezúton is köszönöm az iskola segítségét!

Sok sikert kívánunk neked a továbbiakban is!
Köszönöm szépen.


Az interjú óta érkezett a friss hír:
Változékony időjárás, kiváló eredmények. Ez jellemezte a Diákolimpia V.-VI.  korcsoportos döntőjét szombaton és vasárnap (2011. május 28.-29.) az UTE pályán. Főleg szombaton izgult a népes mezőny, hogy nagyobb vihar nélkül teljen el a nap. Iskoláik színeiben, de edzőik biztatására álltak helyt a különböző versenyszámokban a diákok.
Ludvig Benjámin két versenyszámban 1500m-en és 800m-en állt rajthoz. Az első napi versenyszám inkább egy jó idő futásáról kellet volna, hogy szóljon, de sajnos Beni nem jól taktikázott így nem tudott a IV. helynél feljebb kerülni, pedig "apait, anyait" beleadott. Második napon pedig hatalmas hajrával és óriási küzdelemben, egy századdal győzte le ellenfelét. Ludvig Benjámin 800m-en Diákolimpiai Bajnok lett, ezzel öregbítve iskolánk hírnevét. Gratulálunk!
Publikálta: Harmath Bálint
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium