BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
'Katasztrófavédelem' tematikus nap
2011.06.09.
A BPG-be látogattak 2011. június 8-án a Pest Megyei Kutató-Mentő szolgálat önkéntesei és a Budapesti Vöröskereszt Katasztrófavédelmi csoportjának a tagjai.
Az életmentés tudománya
2011. június 8.-án a Száva utcai Gimnáziumba látogattak el a Vöröskereszt és a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat munkatársai, akik különböző állomásokon mutatták be a szervezet egyes tevékenységeit.
Az első állomáson Rabovszky Dóra katasztrófapszichológus tartott előadást, ő az emberek vészhelyzetben tanúsított magatartásáról beszélt. Elmondta, hogy az emberek nagy része életükben egyszer él át ilyen megtapasztalást, tehát nem készülnek fel kellő képen az eseményre, ami döntő többségüknél ahhoz vezet, hogy ezekben a kritikus percekben rosszul döntenek. Katasztrófák okai lehetnek valós és rémhírek. Ilyen helyzetekben az emberek túlélő funkcióra kapcsolnak, tehát olyan extrém stresszhelyzet vesz rajtuk erőt, hogy teljesen más módon érzékelik a körülöttük zajlódó eseményeket. - mondta a pszichológus.
A rémhírből kialakult szerencsétlenségre két példát is hozott: 2010-ben a kambodzsai ünnepségen kitört pánikot, amikor is a Gyémánthídon 450 embert tapostak halálra, és a Magyarországi West Balkán szórakozóhelyen történt balesetet.
Ezek után átadta a szót férjének, Rúzsa Gábornak, aki a Békásmegyeri tűzoltóságon dolgozik. Ő két szórakozóhely balesetről számolt be, mind a két helyen tűz ütött ki. Amit a résztvevők eleinte a műsorhoz tartozó tűzijáték parádénak tituláltak. Csak későn vették észre, hogy baj van. Az egyik Permben, a Sánta Ló szórakozóhelyen történt, itt 153-an vesztették életüket a 300 főből, a másik pedig Los Angelesben, amikor egy zenekar koncertet tartott.
A házaspár tehát arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok kerüljék a tömeg bulikat, és ha az ember beérkezik egy épületbe mindig nézze meg tüzetesen, hogy hol jött be és hol van még esetleg szűkség esetén lehetőség a kijutásra.
„Ezután elszállásoltak minket a tornateremben. Külön a felnőtteket, gyerekeket, időseket. Állítólag gázrobbanás történt a teremben ahol tartózkodtunk, ezért nem mehettünk oda vissza. „- mondta az egyik felnőtt.
Néhányan meg is sérültek, őket egy Vöröskereszt által felállított sátorba szállították. A tornateremben tartózkodókhoz, akiken nagyon látszott, hogy megviselték a történtek a Vöröskereszt ifjú aktivistái mentek oda beszélgetni, hogy megnyugtassák őket.
Majd egy tesztet is ki töltettek az elszállásoltakkal, azután csoportok szerint szétválasztották a társaságot és egy önkéntes beszélt a Vöröskereszt által végzett munkákról. Egy kis idő múlva kiderült, hogy ismét helyre állt a rend és mindenki elhagyhatja a tornatermet.
Ezután Szentesi Zoltán, önkéntes mutatta be a félautomata defibrillátor használatát. Ahogy mondta: minden rendőrautóban, középületben, iskolában megtalálható.  Ez egy életmentő műszer. Először bontsuk fel a tasakot és vegyük ki a két párnát és az ábra szerint helyezzük fel. Az egyiket a szívre, a másikat vele átlósan a bal oldali bordákhoz. Ezután a műszer utasításai szerint járjunk el.  Ne nyúljunk a beteghez addig, amíg a gép a vizsgálatot végzi, mert rossz diagnózist állíthat fel és főleg ne érjünk hozzá a sokkhatás közben, mert az egyenlő lenne azzal, ha az ember belenyúlna a konnektorba.  A defibrillátor nem helyettesíti a mellkas kompressziót, ebből 30-at a levegő orrba vagy szájba történő befújásából kettőt vagy hármat végezzünk. De azt szigorúan csak úgy, hogy azelőtt a fejet hátraszögeztük.
Ezután két világbajnok búvárral ismerkedhettünk meg Gergővel és Marcival.  Először arról faggatták a csoportot, hogy vajon milyen feladatokat látnak el a búvárok. Ez a „küldetés” több-kevesebb sikerrel teljesítve lett. A Vöröskeresztnél szolgáló búvárok sok feladatot látnak el, akár legyen szó vízbeesett járművek kinyitásáról, kiszedéséről, jeges vízbe esett korcsolyásról, vagy olyan öngyilkos merénylő megmentéséről, ami már kész leugrani a hídról. „A jég még az a terep, ahol a legtöbb élő emberrel találkozhatunk, vagy, ha már nem is lélegzik, még hosszabb idő után is vissza lehet hozni a defibrillátorral. Volt olyan esetünk, hogy egy korcsolyázót a szívleállás után egy és fél órával is vissza tudtak hozni. A hideg konzervál ez ebben az esetben is igaz.” – mondta egyikük. „A járművel vízbe esésének esetén már nincs ekkora szerencsénk.”
Ezután újra átismételtük az újraélesztés tudományának fontos pontjait.
1.       Megnézzük a terepet, nem veszélyes-e ránk nézve?
2.       Megállapítani: klinikai halál vagy eszméletvesztés?
3.       Megkérni egy embert, hogy segítsen, hívja fel a mentőket.
4.       Elkezdeni a mellkas kompressziót.
5.       Váltakozva: oxigén befújása a szervezetbe, addig, amíg a mentők meg nem érkeznek.
 Utolsó állomáson Molnár András az önkéntességről beszélt. Elmesélte azt is, hogy ezelőtt 152 évvel Jean Henri Dunanthogyan és minek a hatására alapította meg a Vöröskeresztet. Ezután Földvári Péter beszélt a Pestmegyei Kutató Mentő Szolgálat munkájáról. A mentőkutyák kiképzéséről és néhány bevetésről.
Ezúttal szeretnénk megköszönni a Vöröskereszt és a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat munkatársainak áldozatkész munkájukat!

/Írta: Diósy Anna/
Tematikus nap - összefoglaló film
Publikálta: Holló Balázs
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium