BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Savariában jártunk
2011.06.09.
Idén is megrendezésre került a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezésében a Savaria országos történelem tanulmányi versenyre. A verseny az OKTV kisöccsének tekinthető, így hasonlóan három fordulóból állt: decemberben került sor az iskolai, februárban a megyei, míg áprilisban az országos fordulóra. Összesen a versenyen mintegy ötezren indultak – az ország minden tájáról. Iskolánkat két diák is képviselte a rangos megmérettetésen.
Idén is megrendezésre került a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezésében a Savaria országos történelem tanulmányi versenyre. A verseny az OKTV kisöccsének tekinthető, így hasonlóan három fordulóból állt: decemberben került sor az iskolai, februárban a megyei, míg áprilisban az országos fordulóra. Összesen a versenyen mintegy ötezren indultak – az ország minden tájáról.

Az iskolai fordulóból való továbbjutás feltétele a 80 százalék feletti teljesítmény volt, ezt a Bornemisza Péter Gimnáziumból a 9. évfolyamban 6-an teljesítették, ezért egy meglehetősen népes csoport készülhetett tovább a megyei fordulóra. Érdekesség, hogy az időkorlátok fordulónként növekedtek, és ezzel együtt gyarapodott a megtanulandó anyagrész is. Ezek alapján az első fordulóban i. e. 2000-i.e.44-ig kérdezhettek, míg a második fordulóban i.e. 8. századtól i.sz. 4. századig tehettek fel kérdéseket, végül a döntőben egészen a 11. századig visszamenőleg tehették próbára tudásunkat. Az első két forduló feladatai írásbeli tesztek voltak, amelyekben rövid válaszokat igénylő feladatok mellett egy hosszú esszékérdést kellett kidolgoznunk. Azonban az utolsó fordulóban két szóbeli megmérettetésre is sor került.

A budapesti fordulóban összesen 13-an vettünk részt az évfolyamban, amelyből Millner Jonatán 91, Ludvig Benjámin pedig 93 ponttal került az országos döntő mezőnyébe, amelyet a névadó város, Szombathely szervezett meg április 8-án és 9-én.
Az országos döntőre az ország négy sarkából érkeztek diákok, akik ebben a végső megmérettetésben számot adhattak tudásukról. A három órás, jó hangulatban eltelt utazás után végre valahára megérkeztünk Szombathelyre, amelynek római kori városelődje az ókori Borostyánút mentén feküdt, az egykori Pannonia provincia területén.

A közös ebéd után elindultunk a versenyben kijelölt szálláshelyünkre, egy katolikus zarándokközpontba, ahol a versenyjelentkezést kellett elvégeznünk.  Itt értesülhettünk a másnapi szóbeli fordulók időpontjáról is. A többi versenyző itt kapott elszállásolást, mi azonban egy kellemes, modern, belvárosi szállodában vettünk ki szobát. Rövidesen minden versenyző összegyűlt a nemrégiben felújított egyetem aulájában, ahol egy rövid megnyitó után el is kezdtük az írásbeli teszt kitöltését, amire két óra állt a rendelkezésünkre. A végén fellélegezve, jó reményekkel hagytuk el a termet, majd egy közös szabad program keretében a Savaria Régészcsoport vezetőjének az előadásában bejárhattuk Szombathely főterét, majd megtekinthettük a rekonstruált Ízisz szentélyt is, az Iseumot. A korábbi egy-két márványoszlop és falmaradvány helyett egy interaktív és modern kiállítás várja az érdeklődőket, amely rövidesen megnyitja kapuit.

Másnap már korán fel kellett kelnünk, hiszen 8 órakor már kezdetét vette a délelőtti szóbeli forduló. Az előre megadott időpontban bekísértek minket egy tanterembe, ahol 15 perc állt rendelkezésre a választott tétel kidolgozására (valójában kissé csúsztak az előadások, ezért gyakorlatilag 45-60 perc alatt lehetett felkészülni a kérdésekből). Ez után az egyetem előadótermébe vezettek egyesével bennünket, ahol 6 percnyi időt kaptunk az általunk választott téma ismertetésére. Három zsűritag volt, többek között az írásbeli tesztet összeállító tanárnő, B. Balogh Éva és a gimnáziumokban használatos Forrásközpontú történelem tankönyv szerzője, Száray Miklós is helyet foglalt az asztal mögött. Nem igazán szakították közbe feleletünket, de a végén – amennyiben az idő engedte – kérdéseket tehettek fel az előadáshoz kapcsolódóan. Kötelező volt térképet is használni, hiszen a topográfiai ismereteket is jelentős mértékben pontozták. Hasonlóan értékelték a kiállást, a magabiztosságot, a jó előadókészséget és a beszéd helyes felépítettségét is, így alakultak ki végül a pontok.

A délelőtti forduló után újból kilátogattunk a Főtérre, ahol egy kis városnézés és ebéd után az utolsó fordulót kezdtük meg. Ez alapvetően egy rövidebb szóbeli megmérettetés volt, 4 percet kaptunk a választatott téma ismertetésére, amely után mind a ketten bizakodva foglaltunk helyet. Rövidesen sor került a várva várt eredményhirdetésre is, amelyben a díjakat az Egyetem dékánja, egy rendkívül kedves, jószívű és értelmes, igazi vidéki úriember adta át. Minden versenyző részesült egy oklevélben és egy értékes könyvcsomagban, amely 4-5, történelmi témájú könyvet tartalmazott.

Ludvig Benjámin a 12., míg Millner Jonatán a 13. helyet szerezte meg, amellyel az iskola eddigi legjobb szereplését tudhatta maga mögött. A végeredményben a kilencedik és a tizedik évfolyamot egybe értékelték – noha a verseny teljes külön zajlott le mindkét korcsoport számára. A verseny színvonalát jelzi, hogy az egyes helyezések között 1, maximum 2 pont volt, ami egy nagyon szoros végeredményt hozott ki.

Összességében egy eredményes hétvégét tudhattunk magunk mögött, amelyre emlékekkel fogunk visszagondolni.
Külön köszönet illeti Kulcsár Árpád Tanár urat, aki nagyon nagymértékben hozzájárult az eredményes felkészülésünkhöz, és áldozatos munkája nélkül az első körből sem jutottunk volna tovább. Köszönjük a sok eltöltött délutánt, amikor órákon keresztül Augusztus rendszerét vagy éppen a görög demokráciát tanította meg versenyszinten – bokros teendői, így a Hetek cikkek írása, pályázatkészítés és egyéb fontos elfoglaltságok mellett. Ezenkívül hálásak vagyunk  Millner József úrnak is, aki segítségünkre volt a le-, illetve a visszautazásban.
 

Millner Jonatán és Ludvig Benjámin írása
Publikálta: Ludvig Benjamin
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium