BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Önkéntes élet
2011.06.30.
Interjú Pattantyús Kati Vöröskeresztes önkéntessel
1: Mikor és minek a hatására csatlakoztál a Vöröskeresztesekhez, mint önkéntes?
Én még csak 2 éve vagyok önkéntes az MIVK-ban (Magyar Ifjúsági Vöröskereszt), míg vannak, akik már 6-7 éve is. Egy versenyen "találkoztam" a vöröskereszttel 2009-ben, és ahogy láttam a versenyen segítő önkénteseket, meg beszéltek a vöröskeresztes önkéntességről, megtetszett a dolog és én is felcsaptam önkéntesnek. Nem sokkal később indult egy arcfestő képzés, amin részt is vettem.
 
2: Eddigi "szolgálataid" során voltál-e valós katasztrófa helyzetnél bevetve?
Eddig még igazi katasztrófahelyzetben nem kellett segítenem, bár gondolom sokan hallottatok a tavalyi nagy árvízről meg vörös iszap katasztrófáról, ahol sok önkéntes segített.
 
3: Hogyan szoktatok "gyakorlatozni"?
Ez a "gyakorlatozás" egy érdekes dolog. Az eddigi gyakorlatok-amiken eddig részt vettem- mindegyike más és más volt. Volt a kitelepítési gyakorlat, ebben az esetben ugye az önkéntesek a kitelepítésben segítettek, de voltam már metrós gyakorlaton is, ahol az önkéntesek sérülteket "játszottak". Egy mentőkutyás vizsgán pedig a kutyusokkal "bújócskáztunk" (erdőben, romok alatt kellett elbújni, a kutyák meg megkerestek). Mindegyik érdekes és tanulságos volt! (Ilyen gyakorlatokon több szervezet is együttműködik pl: tűzoltók, mentősök, kutató-mentő szolgálat.) Az a jó ezekben a gyakorlatokban, hogy mindig tudom, ha lesérülök, van jó pár ember, aki el tud látni, ha meg eltűnök, szintén van jó pár ember és kutya akik meg  tudnak keresni.
 
4: Milyen a társaság?
A társaságot egy szóval talán úgy tudnám jellemezni, hogy családias.  Abból adódóan, hogy nem régóta vagyok önkéntes és nem sok rendezvényen voltam nem is ismerek még mindenkit, de tudod, ami késik, az nem múlik... Mindenki közvetlen, jókedvű, ha valaki új önkéntesként érkezik egy rendezvényre, azt látom, hogy hamar be tud illeszkedni, ami nagyon jó. Összegezve nagyon jó a vöröskeresztes társaság.
 
5: Úgy tudom, vannak ilyen sebimitációs gyakorlataitok is. Tudnál-e erről mesélni? Mi a haszna ezeknek?
Valóban, a sebimitáció egy fontos "pontja" önkéntesek munkásságának. Az elsősegélynyújtó versenyek és előadások fontos eleme.  Sajnos nem vagyok sebimitátor, szóval erről a Dóri tud többet mesélni. Mellesleg megjegyezném, hogy két éve még azt gondoltam, hogy soha nem lennék képes sebimitációra, és nem is tudtam milyen érdekes. Persze az első elsősegélynyújtó versenyen - amin részt vettem - rájöttem, hogy nagyon érdekes és hasznos is, na meg persze elég "piszkos" meló, gondolok itt arra, hogy mindenki tiszta festék meg művér stb. Véleményem szerint, ha valaki sokszor találkozik ezekkel az imitált sérüléseket, sokkal jobban fel tud készülni gyakorlatban és lelkiekben is a valódi balesetekre.
 
6: Milyen gyakran vagytok a Vöröskereszt "rendezvényein"? Nem nehéz ezt összeegyeztetni a tanulással?
 
Nem nehéz összeegyeztetni a tanulással, mert sok hétvégi program van, meg persze sok olyan, ami a nyári, ill. téli szünetben van. Ha másnap 2 témazárót írsz, vagy vizsgázol és tanulnod kell, nem mész a rendezvényre, ennyi. Ebből nekem még nem volt probléma, akkor megyek rendezvényekre, amikor kellek, és amikor ráérek. Érettségi időszakban például nem jártam programokra. A másik szempont, hogy sok körben tevékenykedünk. Vannak elsősegélynyújtók, sebimitátorok, arcfestők, vannak, akik AIDS/drogprevenciós előadásokat tartanak, csak hogy pár tevékenységkört említsek, így nem mindenki ugyanott, ugyanakkor tud segíteni. Tavasszal és nyáron van a legtöbb nagyobb rendezvény, pl: elsősegélynyújtó verseny, előadások, gyereksziget, gyereknap, véradó nap, elsősegélynyújtó szolgálat Balatonon stb., persze télen meg ott van a Mikulásgyár, ajándékosztás és az előadások stb. Ebből most azt szerettem volna kihozni, hogy változó, van, amikor sűrűbben és van, amikor kevésbé sűrűn járok a rendezvényekre. (Van, hogy hetekig meg se fordulok vöröskeresztes programokon, de van hogy hetente többször.) Arcfestő vagyok, ezért főleg tavasszal és nyáron járok ilyen rendezvényekre, mert télen a hideg miatt nem lehet arcot festeni. Persze az év minden szakában van olyan rendezvény, ahol tudok tevékenykedni.
 
7: Mik a jövőbeli terveid? Szeretnél-e hivatásos vöröskeresztesek lenni?
Az biztos, hogy még jó ideig szeretnék önkéntes maradni, szeretném bővíteni a "vöröskeresztes tudásomat", de aztán ki tudja, mit hoz a jövő, még az is lehet, hogy egyszer a Magyar Vöröskereszt munkatársa leszek.
 
8: Hogyan éreztétek magatokat a gyakorlaton, ami Bornemiszában volt?
Ez volt az első ilyen gyakorlat, amin részt vettem, mint mondtam számomra minden gyakorlat más és más, de mindig jó élmény. Jó volt egy ilyen kitelepítési szituációba is belepillantani, én személy szerint jó pár dolgot tanultam az ott töltött pár óra alatt. Remélem az iskola többségének is volt, ami megragadta a figyelmét, és hasznosan töltötte el azt a pár órát!
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium