BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
"Baljós árnyak"
2010.11.30.
Az Árnyak évszázada hiteles és érdekes interjúkon és tanulmányokon keresztül mutatja be a 20. század borzalmait. A magyarok többsége nincs tisztában a 20. század történelmével. Fontos, hogy megismerjük, értelmezzük, feldolgozzuk a múltat. Nagyon aktuális ennek a kötetnek a megjelenése, ugyanis, ha a polgártársaink nagy része nem szembesül hazánk múltjával, megeshet, hogy megismételjük történelmünk katasztrófáit.
A nemzeti tragédiák gyakran abból származtak, hogy a polgárok nem ismerték fel időben a folyamatokat. Nem jöttek rá, mi is zajlik körülöttük, nem vették észre a diktatúra jeleit.
A diktatúra egyik jellemzője, hogy el akarják hitetni az lakossággal, hogy szabadok és a rendszer, amiben élnek, a legjobb. Pedig valójában elnyomás van, mégis megpróbálják az emberekbe sulykolni, hogy az előző államforma volt a diktatúra, minden rossz oka. Ebből kifolyólag fő jelszava az előző hatalom számonkérése, a felelősségre vonás. Emiatt a múlt rendszerben valamely módon résztvevő, részt vállaló embereket büntetik (elbocsájtják a munkahelyéről, legrosszabb esetben kivégzik), hátrányosan diszkriminálják, számon kérik. Ha valakiről úgy találják, hogy fontos szerepe volt az előző politikai korszakban, megállapítják, hogy rendszerellenes elem, könnyen megtörténhet, hogy minden bírói ítélet nélkül kivégzik. Idővel már sokan rájönnének, hogy mi is történik valójában, ekkor kezdene kibontakozni és elterjedni egy az elnyomást megdönteni vágyó mozgalom. Ennek megakadályozására találták ki a besúgó hálózatot, amelyre minden diktatúrában nagy hangsúlyt fektetnek. Ez által - még mielőtt bármiféle nem kívánatos ellenállás kibontakozna - leleplezik és eltávolítják a rendszer ellenségeit. Céljuk, hogy a nyilvánosság előtt soha ne lepleződjön le, mi zajlik valójában. Ez a diktatúra fő fegyvere. Az ember szinte nem tehet egy lépést sem, nem szólhat egy szót sem anélkül, hogy egy hálózati személy (besúgó) által az ne volna feljegyezve, rögzítve. Nem ez az egyetlen módszer a hatalom minél további megtartására. Mindig van egy fegyveres szervezet is kéznél, ha valahol zavargások fordulnának elő, ami biztosítja a hatalmi elit biztonságát és az ellenfelek megfélemlítését. Ez lehet a párt, csoport vagy személy saját fegyveres alakulata, de lehet maga a hadsereg is. Van olyan, amikor egy diktatúrában, annak érdekében, hogy megtévesszék a népet, látszatjogokat adnak. Szabad választások vannak, de egy párt közül választhatsz. Megvan a sajtó- és szólásszabadság, de ha leírod a véleményed, másnap elvisz egy fekete autó. Van magántulajdon, de ha valakinek kell a házad, feljelent és, ha meggyőzően adja elő, akkor kiköltözöl a pusztába vagy munkatáborba jutsz (ha nem végeznek azonnal ki).
Észre kell venni a diktatúra és az elnyomás jeleit, és nem szabad beletörődni! Szeretni és vágyni kell a szabadságra! Ha a beletörődés és a rossz rendszerrel való azonosulás, szövetkezés, a nemtörődömség egyszerűbbnek és jobbnak látszik, akkor sem lehet feladni a harcot, küzdeni kell, akár az életünk árán is! Nem szabad arra alapozni, hogy a megbékélés az egyetlen mód a túlélésre, mert nem lehet tudni, mikor jelent fel egy régi haragos és jön a fekete autó. Védeni kell a demokráciát! Meg kell becsülni, ha nincs diktatúra és ezt meg kell tanítani a jövő nemzedékének is.

További ismertető a kötetről itt.
Publikálta: Varga Dominika
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium