BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
A magyar vasember avagy Racemachine
2011.01.01.
A komáromi származású Szőnyi Ferenc a normál Ironman-versenyek távjának hússzorosát teljesítette,482 óra alatt a 76 kilométer úszásból, 3600 kilométer kerékpározásból és 844 kilométer futásból álló távot a Mexico double deca ironman nevű ultratriatlon versenyen, ezzel az idővel elsőkért érkezett a célba.
Mindez azért is rendkívül érdekes, mert a 46 éves világbajnok, néhány évvel ezelőtt még egy 400 méteres kört is alig tudott lefutni, és azért kezdett bele a sportolásba, hogy leadjon magáról pár felesleges kilót. Ez előtt soha sem sportolt rendszeresen. Valamint elege lett abból,hogyaz életét a klasszikus menedzserproblémák uralják. Így, hát felhagyott saját vállalkozásával.
“A futópályán kezdetben egy-két köröket tudtam csak lefutni, majd ötöt-tízet is, végül így maradtam”
“Az ultratávok mentsvárként szolgáltak, új közösségi élményekkel lettem gazdagabb, és engem is átformált a sport. Öregedő családapából harcedzett férfivá váltam, és azt is jó látni, hogy az ellenfelek félnek tőlem, mint egy tigristől.” - mondta.
Szőnyi Ferenc már több ultratriatlont teljesített, 2008-ban a tízszeres ironmanen harmadik volt, ezzel már egyfajta rangot is kivívott, volt elvárás vele szemben.A mostani, mexikói versenyre győzni ment. Első akart lenni. A rajtszáma is az egyes volt, mindenki csak Number One-nak hívta. „Jó dolog nyerni, gyorsabbnak lenni. Hittem abban, hogy első lehetek.”
Ahogy mondta, az úszás a „leggyengébb” száma, ami után körülbelül egynapnyi hátrányban volt az élmezőnnyel szemben. Ami a kedvence, kerékpáron azonban behozta ellenfeleit, legnagyobb vetélytársa a német származású Uwe Schiwon volt, aki próbálta átvenni Szőnyi tempóját, ezzel el is veszítette a versenyt.
Szőnyi naponta 120 kilométer lefutását tervezte, ezt tudta is teljesíteni. Vetélytársai inkább csak gyalogoltak, ő próbált futni vagy kocogni állandóan.
A futásban nem nagyon volt ellenfelem, kijött a fizikai fölényem. Én úr voltam, napi 12 óránál nem mentem többet, egyszerűen nem szabadott többet mennem. ”
Az ilyen versenyeken a résztvevőknek valamilyen szinten át kell állítaniuk az életüket. Teljesen máshogy kell táplálkozni is. A világbajnok pl. laktózmentes gyermektápszer, speciális frissítőket vett magához. A  pihenésre sem jutott sok idő, napi néhány óra, sőt megtanult úszás  közben is aludni.
Jövőre sem áll le, júniusban az ausztriai dupla iroman világbajnokságon szeretne maradandót alkotni, de a 246 kilométeres Spartathlonfutáson is az elsők között akar végezni.

Források: http://racemachine.blog.hu/
                 
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium