BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Nyolcadikos humor
2011.02.10.
Karcolatok az Újszászból
A nyelvtan

A nyelvtan egy nagyon érdekes dolog. Értelmesnek tűnik, de nem az… legalábbis az értelmesnek csak tűnő tanulók szerint, akik egyenesen haragszanak rá, mert szabályaival „megrövidíti” lehetőségeiket. Képes megmondani, hogy a folyosót „ly”-el kell írni és nem „j”-vel, s közben minden támadás ellenére szilárdan áll négy helyesírási alappillérén, és mint valami ügyvéd folyton ezekkel dobálózik. Ezerféle fő- és mellékszabályából minden szóra, kérdésre, ellenvetésre mindig a legmegfelelőbbet választja ki. Ebből következik, hogy rendkívül intelligens. Mondanivalóját hol egyszerűen, hol bonyolultan, de mindig választékosan fejezi ki. Ha kell, minden szót addig és annyiféleképpen ragaszt tele ragokkal, jelekkel, sőt, esetleg képzőkkel is, hogy attól szinte szükségszerűen megfájdul az ember feje. Persze, hogy éppen melyik ember feje fájdul meg, az az igei személyragtól függ, melyet szintén a nyelvtan ragaszt a fejét fájlaló személyt jelölő szótő után. Mint már említettem, a nyelvtan nagyon intelligens, ugyanis pont annyi szót tár az emberek elé, amennyiből bőségesen válogathatnak, hogy kifejezzék az érzéseiket, gondolataikat. Maga a nyelvtan is képes kellemes, kellemetlen jelzőkkel illetni egy Alanyt és bármilyen Határozót. Sőt, még egy tárgyat is. Persze, ez utóbbi valószínűleg azt sem venné zokon, ha mindenféle negatív jelzőt kapcsolnának hozzá.
Én már sokat beszélgettem a nyelvtannal. Volt néhány dolog, amiben nem értettünk egyet, de ő mindig, mindig megmagyarázta…

Murányi Eszter 8.b

A sör

A sör nagy népszerűségnek örvend a falusi és a városi emberek körében egyaránt. Úgyszólván ő a boldogság forrása. A sör hatására jótékonysági munkát kezdenek végezni az emberek: például megajándékozzák egymást egy-két lila vagy kék színárnyalattal, vagy utazást biztosítanak a másiknak egy fehér épületbe, aminek vörös kereszt van a tetején. A sör szó nagyon változatos a magyar nyelvben: például ha a sör szóhoz hozzáteszünk egy betűt, majd elvesszük és kicserélünk hármat, azt a szót kapjuk, hogy „anya”. Hát nem gyönyörű a magyar nyelv?! Az emberek egyébként azt mondják, hogy ha a sörtől berúg valaki, akkor a kocsival össze-vissza kacskaringózik az úton, pedig ez tévedés, csak meg akarja mutatni, hogy milyen jól vezet! Valamint, ha azt mondják, berúg, az azt jelenti, hogy olyan egészséges, hogy kirúgja a kocsma ajtót. Szóval a sör érdekes jószág, de azért veszélyes, vigyázzunk vele!

Gombos Tamás 8.a
Publikálta: Varga Dominika
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium