BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Jöttünk, láttunk, csodálkoztunk!
2012.10.04.
Hogyan szaporítják az orchideát? Mi az a mikroba? Milyen gabonából lesz jó liszt?
Iskolánkból több csoport is útnak indult a Kutatók Éjszakáján, hogy ezt az egyedülálló lehetőséget kihasználva élményeket és persze egy kis tudást is begyűjthessen.

A mi kis csapatunk első állomása a Füvészkert volt, ahol érdekes előadást és bemutatót tartottak számunkra az orchideák szaporításáról. E virágok számtalan változatával találkoztunk már mi is a boltokban, de mindnyájunkat meglepett, hogy mennyi munka van ezzel a szép növénnyel. Speciális táptalajra, steril környezetre, hónapokig tartó gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy felnövekedhessen. Ezek után a Műszaki Egyetemre látogattunk ahol először a mikrobákról kaptunk információkat, sőt testközelből találkozhattunk is velük (persze úgy, hogy ők ampullákba és Petri csészékbe voltak zárva). Megtudtuk, hogy egy mikrobafajta segítsége teszi lehetővé a lapok fehérségét, és hogy egy bolyhokat evő mikroba gondoskodik arról, hogy ne legyen bolyhos a ruha a mosások után.

Ezek után a „búzaszemtől a kenyérig” című programon vettünk részt ahol alapos okítást kaptunk arról mi történik, míg a búzatábláktól a finom kenyér asztalig jut. Megtudhattuk, hogy az álgabonák mögött nem a hamisítók állnak, hanem az, hogy vannak olyan gabonák, amik nem állnak össze, amikor vizet öntenek rájuk és a tésztájuk nem formálható. Mindannyiunkat meglepett, hogy mennyi módon lehet vizsgálni a pékárukat. Például láttunk roletti töréstesztet és tészta szakítószilárdság próbát is. A színek világába is ellátogattunk. „Az élelmiszerek látható és láthatatlan fények tükrében” bemutató keretében gyönyörű színeket láthattunk. Olyan gépekkel is találkoztunk, amik segítségével kinyomozható, hogy mi is van az anyagok belsejében.

A kutatók nagy szeretettel vártak minket minden állomáshelyen. Próbálták minél érdekesebbé tenni a bemutatókat, sőt igen ötletes péksüteményeket is készítettek a laboratóriumban a számunkra.Írta: Szabó Sára
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium