BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
A 3.b osztály rendhagyó módon ment operába…
2013.10.24.
2013. október 16-án szerdán megtekintettük a Magyar Állami Operaházat kívülről- belülről.
2013. október 16-án szerdán megtekintettük a Magyar Állami Operaházat kívülről-belülről. Kívülről többek között azért, mert kicsit korán érkeztünk az épülethez és még nem nyitott ki a pénztár. No, de sebaj… Akkor számoljuk meg, hány lépés az Operaház kívülről! Persze harmadikos lépéssel! Százvalahánynál jártunk, befordultunk a Szfinxnél - ez már Egyiptom - és ekkor már nyitva volt a főbejárat.
Kedvesen fogadtak bennünket. Rövid ruhatári rendeződés után kezdetét vette a séta. Először színpad - a kulisszák mögött -,mindezt rendezés közben. Utána ruhatároló helyiség, majd a harmadik emeleten a kellékkészítő műhely. Itt látszott igazán, hogy sok ember (kb. 150 fő) sok munkája, míg a fő- és mellékszereplők a színpadra mehetnek. Varrónők, kellékesek, világosítók, takarítók, ügyelők; ők mind ott vannak egy előadás mögött, de nem gondolunk rájuk, hiszen nem róluk szól az előadás.
Ha valóban igaz az, hogy „ színház az egész világ s benne színész minden férfi és nő”, akkor viszont róluk is szól.
Valamint egy régi főszereplőről is szól: bemehettünk Sissi páholyába, amelyet a mai napig is igénybe lehet venni előadások alatt bárkinek. A páholy előtt egy pihenőterme volt a magyar szabadságharcot leverő császár feleségének, ami most próbateremmé változott: a harmadikosok régebbi előadások ruháit próbálhatták fel.
Nagy élmény volt körbe- és bejárni az épületet és benézni a színfalak mögé is. A kísérőnk, Kőszegi Katalin nagy szakértelemmel vezetett körbe bennünket és látható volt, hogy nemcsak a szakmát, hanem az épületet is szereti. Köszönjük a vezetést!
Publikálta: Papp Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium