BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Ludvig Benjámin a történelem OKTV döntőjében
2014.03.28.
Ludvig Benjámin, 13.a osztályos tanuló történelem OKTV-n indult és döntőbe jutott. Sikerének kulcsáról kérdezem, illetve, hogy mire számít a döntőben. (Hollós Illés interjúja)
Milyen felkészülést igényelt az OKTV döntőbe jutás?
Igazából már 5. osztályos korom óta indulok évről évre történelemversenyeken, még Kenyeres Zoltán tanár úr szeretette meg velem nagyon a történelmet, az ő felkészítése alatt is külön készültem már. Aztán a gimnáziumban Dr. Kulcsár Árpád tanár úr kezei alatt tanultam, indultam Savaria, illetve OKTV versenyeken, tehát egy sokéves versenyfelkészülés, állandó ismétlések állnak a mögött, hogy most idén, végzősként sikerült bejutnom az OKTV döntőjébe. Számtalan órát töltöttem el tankönyvek és szakkönyvek olvasásával, a versenyek előtti hetek különösen intenzívek voltak az utóbbi években is, ahogy most is. Ezen kívül Kulcsár tanár úr külön felkészítőket is tart rendszeresen, ezeket is sűrűn látogatom.

Mit vársz a döntőtől?
A döntőbe a pályamunkám alapján a 23. helyen jutottam be, reális célom az, hogy a 20 közé beverekedjem magam, de természetesen jobb helyezést sem utasítok vissza.
Miért éppen történelemből indultál, hiszen a többi tantárgyban is sikeresen veszed az akadályokat?
Valahogy mindig is a történelem kötött le úgy igazán, az ebben való versenyzéshez szoktam jobban hozzá. Nagyrészt általános műveltségre és a tankönyvi anyag módszeres ismeretére van a hangsúly helyezve, míg mondjuk magyarból sokkal szerteágazóbb, illetve specifikus, különállóbb anyagot kérnek számon, sokkal többet kell mellé olvasni olyan jellegű irodalomból is, ami nem kötődik szorosan például az érettségi követelményekhez.

Hány indulóból kerültél a döntőbe, és hány versenytársaddal kell még megbirkóznod?
Pontos számadatot nem tudok, de ha jól emlékszem, legalább 3000 diák indult el országos szinten történelem OKTV-n, a döntőbe pedig 30 tanuló jutott be.
Miben tér el a döntő a selejtezőtől?
Az első, egy iskolai forduló volt, itt egy általános történelmi tesztet kellett kitölteni, ami az i. e. VIII. századtól 1918-ig kérte számon tudásunkat. Innen, ha jól tudom, 128 diák jutott be, akik elérték a 75%-os küszöböt. A második forduló első felében 4 hosszú esszét kellett megírni, ókor végétől 1939-ig tartó témakörben. Innen kb. 60 versenyző jutott tovább a 2. forduló második körébe, ahol egy előre megadott témában 20-30 oldal terjedelmű, szakdolgozat jellegű pályamunkát kellett készíteni (nekem ez volt: A költő, hadvezér Zrínyi Miklós és kortársai volt). Ebből a fordulóból további 30 ember jutott be az országos döntőbe, ahol két feladat vár majd április 16-án ránk: egyrészt a pályamunka megvédése a bizottság előtt, másrészt egy szóbeli felelet jellegű megmérettetés, a XX. század történelméből napjainkig. Ez a forduló az eddigiektől eltérően szóbeli feladatokból fog állni.

Sok sikert kívánunk!

(Hollós Illés)


Publikálta: Horváth András
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium