BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Szenzáció: a Bornemisza csapata nyerte a Külügyminisztérium által rendezett Wallenberg vetélkedőt
2014.04.25.
A Kormányzati hírportál is hírt adott a Tikva nevű csapatunk győzelméről az országos döntőben. A Csapat tagjai: Bogdán Márta, Kovács Bence, Szabados Dorina Unyi Roberta és Ferentzi Anett valamennyien a 9. A osztály tagjai. A felkészítő tanár dr. Kulcsár Árpád volt. A csapat nemcsak az első díjat, hanem a közönség különdíját is megnyerte. Mint első helyezett a jutalmuk egy négy napos svédországi kirándulás. Az alábbiakban a Külügyminisztérium közleményét olvashatják a versenyről.
A „Régen volt? Hol is volt?” Raoul Wallenberg középiskolai vetélkedő döntője a Külügyminisztériumban
2014. április 16. 18:10

2014. április 15-én, egy nappal a magyarországi holokauszt emléknapja előtt került megrendezésre a Külügyminisztériumban a „Régen volt? Hol is volt?” középiskolai vetélkedő szuperdöntője. A szuperdöntőn 10 csapat mérkőzött meg egymással, a brit parlamenti vitához hasonló vitapárbaj formájában.
A budapesti Bornemisza Péter Gimnázium „Tikva” csapata nyerte meg a vetélkedő fődíját, egy többnapos svédországi utazást Svédország budapesti nagykövetségének támogatásával és szervezésében. A második helyezett, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium „Rebellis in Aeternum” csapata, valamint a harmadik helyezett, a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon „Pallas Athene” csapata pedig az Élet Menete Alapítvány felajánlására, az idei „Élet Menete” nemzetközi találkozón vehet részt, Auschwitzban. A Szent Egyed közösség különdíjban részesítette a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium „Hullám” csapatát: a diákok a Közösség nemzetközi ifjúsági találkozóján vehetnek részt ősszel Krakkóban illetve Auschwitz-Birkenauban.

A döntőt megnyitó Breuer Klára kabinetfőnök (beszédének leirata itt olvasható) hangsúlyozta: ezzel a versennyel is az a Külügyminisztérium célja, hogy egyrészt fejet hajtson az áldozatok előtt, magyar honfitársaink előtt, másrészt méltó módon emlékezzen minden embermentőre és segítőre és végső soron hitet tegyen amellett, hogy a holokauszt borzalma soha ne ismétlődhessen meg. A kabinetfőnök szólt az állam és az egyén felelősségéről, hangsúlyozva azt a wallenbergi példát, hogy bizonyos helyzetekben intézmény és egyén számára is kikerülhetetlen élességgel kell, hogy felmerüljön a jó és a rossz közötti választás kérdése. A rendkívüli lelki szabadsággal rendelkező Wallenberget nem véletlenül akarták elpusztítani a nácik Budapesten, mint ahogy ez végül a másik diktatúrának sikerült is – valahol a Szovjetunióban. Végül hozzátette, hogy a felejtés tilalmát és az emlékezés parancsát követik azok a fiatal diplomaták is, akik a Külügyminisztérium képviseletében részt vesznek az Élet Menete Alapítvány rendezvényén Auschwitzban e hónap végén.

Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete Raoul Wallenberg elhivatottságát és elkötelezettségét emelte ki beszédében. Elmondta, hogy Wallenberg egy átlagos fiatalember volt, olyan volt, mint bárki más. Szeretett utazni, szeretett mulatni, ráadásul Stockholmban sokak szemében komolytalannak tűnt. De éppen az ő példája mutatja, hogy bárkiből lehet hős, ha elkötelezett, ha felnő egy adott helyzethez, és hű az értékeihez; ha eléggé bátor ahhoz, hogy ennek érdekében kiálljon ellenségeivel szemben.

A verseny fővédnöke, a holokauszt-túlélő Fónagy János államtitkár záróbeszédében rámutatott arra, hogy térben mennyire közel van hozzánk e rémtettek és egyben az embermentők tevékenységének helyszíne, és hogy habár időben egyre távolodunk e korszaktól, annak borzalmait nem szabad elfeledni. Méltatta az immáron többéves hagyománnyá vált vetélkedő szerepét az emlékezés fenntartásában. Elmondta a diákoknak, hogy a verseny során fontos tudás birtokába jutottak, amely felelősséggel jár: ezután kötelességük ezt a tudást megosztani másokkal, elmesélni különösen azoknak, akik „még kérdezni sem tudnak” – ezzel utalva az április 14-én este beköszöntött Pészah ünnepi hagyományaira. Felhívta a diákok figyelmét arra, amit az embermentők példája jól mutat: embernek lenni nem lehet általában, csak egy adott időben és adott helyzetben jelenhet meg az emberség. Az egyéni felelősségvállalás, a jó és rossz közötti döntés kortól és helyszíntől független.

A Raoul Wallenberg Egyesület 2014-ben ötödik alkalommal hirdette meg középiskolás tanulók számára a „Régen volt? Hol is volt?” című országos felmenő rendszerű vetélkedőt, amely megszervezésére az Egyesület a Holokauszt 2014. évi megemlékezésére létrehozott Civil Alapból is támogatást nyert. A Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont és a Raoul Wallenberg Szakközépiskola mellett a Külügyminisztérium idén is részt vállalt a vetélkedő megrendezésében. Wintermantel Péter helyettes államtitkár, Breuer Klára kabinetfőnök, Szentgyörgyi Zoltán volt tel-avivi és Füzes Oszkár volt bukaresti nagykövetek mellett további munkatársak vettek részt előadóként és zsűritagként a vetélkedő középdöntőin, az ország kilenc városában. A középdöntőket rendszerint támogatta a polgármesteri hivatal és a helyi zsidó hitközség. A vetélkedőre 134 középiskola jelentkezett, közöttük majdnem tíz határon túli magyar középiskola.

A vetélkedő fordulói során a fiataloknak lehetőségük volt arra, hogy elmélyítsék ismereteiket a II. világháború története, a zsidóüldözések és a holokauszt, Raoul Wallenberg és más embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése tekintetében, valamint, hogy személyes élményeken keresztül megismerkedjenek az embermentő emlékhelyekkel Budapesten, illetve a lakóhelyükön.
(Külügyminisztérium)
Publikálta: Horváth András
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium