BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Döntőben a Savaria-n
2014.06.02.
Az országos döntőbe Szopkó Rebeka is bejutott. A 7. helyen fejezte be a versenyt, elhozva ezzel az eddigi legjobb Savarián szerzett Bornemiszás helyezést.
Döntőben a Savaria-n
 
A Savaria történelem verseny döntőjét április 25-26-án rendezték meg Szombathelyen, immáron sokadik alkalommal. A verseny célja, hogy segítse a középiskolai diákokat a tanulásban való fokozottabb elmélyülésben. A közel 3000 induló közül 2 kategóriában 15-15 diák képviselte saját intézményét az országos döntőben, ahová iskolánk 11.-es tanulója, Szopkó Rebeka is bejutott. Végül az 7. helyen fejezte be a versenyt, elhozva ezzel az eddigi legjobb Savarián szerzett Bornemiszás helyezést.
 
 
Mi volt a két napos verseny menete?
A verseny első napján írásbeli tesztre került sor, ami kiskérdéseket, rövidebb-hosszabb „kifejtős” feladatokat tartalmazott, a végén pedig egy kidolgozandó esszével zárult. A következő nap már magasabbra tették a mércét, hiszen 2 szóbeli előadást kellett tartani az egyetem dísztermében a jelenlévő, az ország minden részéről érkező diákok, tanárok és a zsűri két tagja előtt.
 
Mennyi idő állt rendelkezésedre, miután megkaptad a szóbelid témáját?
Hát a szóbeli előadás tárgyát 15-20 perccel előbb lehetett csak megtudni, és ennyi volt a felkészülési idő is. Nagyon szerettem volna a reformációról beszélni, hiszen ez a Bornemisza diákjaként elég testhez álló feladat… Szerencsére ez a kívánságom teljesült (mosolyog).
 
Jól sikerült az előadás?
Szerintem igen, hiszen a katolikus akadémia dísztermében alkalmam nyílt beszélni többek közt a pápaság erkölcsi romlásáról, a búcsúcéduláról, Luther és több hitújítótársának tanairól (isteni kegyelem, hitből való megigazulás stb.) Egyébként a témám kicsit lelkesebben tudtam előadni, mint általában a többi versenyző, akik a reformációban csupán számokat, eseményeket és történelmi személyek bemagolandó életrajzát látták.
 
Mit szólt az előadásodhoz a zsűri?
A zsűri szeme valósággal kikerekedett. Ők nem igazán erre számítottak. Számukra a „katolikus megújulási mozgalom” (értsd: ellenreformáció) a követendő példa, nem pedig Luther és a reformáció. Az előadásomból természetesen nem hagyhattam ki Bornemisza Pétert, iskolánk névadóját, akit meleg szavakkal jellemeztem a jelen lévő közönség előtt. Nagy meglepetésemre a zsűri harmincból huszonnyolc pontot adott az értékelés során, ami nagyon meglepett. Azt a 2 pontot is csak a fellépésem retorikai hiányosságai miatt vonták le.
 
Mit gondolsz összességében a versenyről?
Összességében szerintem a verseny sikeres volt. Sokat kellett rá készülni, rengeteg időt fektettem bele, de megérte. Nekem végül a 7. helyet sikerült megszereznem, ami most a Bornemisza új rekordja. Remélem jövőre sikerül az iskolából valakinek ezt megdöntenie!
 
Publikálta: Hunyadi Károly
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium