BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Öveket kérjük bekapcsolni!
2015.04.20.
Ellátogattunk a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Repülőtérre.
Öveket kérjük bekapcsolni!
Hogyan talál el egy repülőgép egyik helyről a másikra, ha rossz az idő, és az orrunkig sem lehet látni? Milyen lehet egy igazi pilótafülke, hogyan kell vezetni a hatalmas gépeket?
Miért pont így tájolták a futópályákat? Hol vannak az ország legnagyobb tűzoltójárművei?
Természetesen a repülőtéren!
Mivel a fenti kérdésekre, és még sok egyébre kíváncsiak voltunk, ellátogattunk a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Repülőtérre.
 
A reptéri nevén "Centrál SRA" ellenőrző és áteresztő pontnál léptünk be a repülőtér szigorított biztonsági területére (Security Restricted Area). Miután az átvilágítás során mindenki biztonságosnak volt mondható, buszra szállva elindultunk a leszállópályák, hangárok mellett a repülők igazi otthona felé.
A toronyirányítás rövid időre felkapcsolta a pályafényeket, amelyek nagyon szép látványt nyújtottak. Szerencsénk volt, mert több leszálló és felszálló repülőgépet is láthattunk, amely pont 70 méterrel a fejünk felett repültek el, impresszív hang és szélhatás kíséretében. Sőt, a pilóták integettek is nekünk (és természetesen mi is nekik!)
Az Aeroparkban fel is mehettünk régi gépekre, ahol legnagyobb élményként kis pilótaként minden gyerek kipróbálhatta, milyen a műszerfal előtt ülni.
 
Nagyszerű idegenvezetőnk, Olivér (aki pilótának készül) számtalan kérdésre nagyon érdekes és hasznos válaszokat adott. Türelmesen megválaszolva az alábbi kérdéseket is:
  • Milyen magasságban repülnek a repülők, és milyen idő van odafent?
  • Mi történik, ha egyszerre mind a két pilóta elájul?
  • Melyik a legnagyobb és leggyorsabb gép a világon?
Ha bárkit érdekel a repülés szabadságot árasztó érdekes világa, akkor szívesen ajánljuk az osztályok, családok figyelmébe a reptéri kalandot!              
 
 Balogh Krisztina és a 3. d osztály
Publikálta: Papp Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium