BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Betűprojekt az 1.b-ben
2015.04.29.
Eljött a nagy pillanat, mikorra már minden betűt megtanultunk! Így belevághattunk első projektünkbe!
Az előzetes készülődésben, ötletelésben sok segítséget adtak a szülők, és felsős kollégáink -köszönjük Pál Melindának, Holcsik Annamáriának, Reményi Ilonának, Cserfalvi Beának, Szabó Imrének -,  így még színesebbé vált a programunk.  Íme egy kis ízelítő, mi mindennel foglalkoztunk az elmúlt héten:
   Elsőként megismerkedtünk a Braille írógéppel, és leírtuk a saját nevünket. Ezek után domború abc részleteket és idézeteket formáztunk különféle anyagokból. Következő nap betűformájú sós süteménnyel kényeztettük ízlelőbimbóinkat.  Szerdán, a projektünk csúcspontjaként sor került első közös osztálykirándulásunkra. A levéltárban „Az írás története”  címmel interaktív órát tartottak a gyerekeknek. A nap másik felében egy nyomdába érkeztünk,  ahol  figyelemmel kísérhettük, hogy válik az üres lap izgalmas nyomtatvánnyá.
   Az ötödikesek osztályfőnökük segítségével pályázhattak az elsőben megvalósuló csoportversenynapra, így közülük kerültek ki a zsűritagok, valamint a bírák. Meghitt pillanatoknak voltunk részesei, mikor a nap végén a kicsik és a nagyok kifejezték egymás felé hálájukat az együtt eltöltött szép napért. Két vendégünk is volt. Ellátogatott hozzánk Kati néni, aki távírász volt, így beavatott bennünket a morze- használat titkaiba, és minket is megtanított pár betű lekopogására.
   Projektünk zárónapján egy gyerekeknek szóló háború rejtélyeit összegyűjtő , még megjelenés előtt álló könyv szerkesztője és fordítója segítségével  a navahó indiánnyelv kódjeleiből tanultunk meg néhányat.
Levezetésképpen, miközben betűszobrokat formáltunk, Varró Dániel: Kerge abc-és verseiből mondókáztunk és énekelgettünk.
  Gyerekszáj:
„Nagyon tetszett, legyen még ilyen!”
„A kirándulás tetszett a legjobban!”
„A futás a házba játék tetszett a legjobban!”
„Az tetszett a legjobban, hogy eljöttek hozzánk a nagyok!”
„A betűsütés volt a legjobb!”
Kérdyné Nagy Katalin, Turai Krisztina
Publikálta: Papp Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium