BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
GONDOLKODNI GLOBÁLISAN, CSELEKEDNI LOKÁLISAN! Legyél válogatós!
2015.12.14.
Iskolánk idén csatlakozott a fent nevezett projekthez, melynek célja az európai hulladékmennyiség csökkenésének előmozdítása.
Iskolánk idén csatlakozott a fent nevezett projekthez, melynek célja az európai hulladékmennyiség csökkenésének előmozdítása. Tudtad,hogy az EU-ban évente csaknem 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik évente? Vagy, hogy egy ember egy évben 500 kg hulladékot termel? Sokszor a számok olyan nagyok, hogy elképzelni sem tudjuk, így többnyire úgy vagyunk vele, hogy igyekszünk rendet tartani magunk körül, kidobjuk a szemetet a szemetesbe, és hogy mi lesz vele azután, azzal nemigen törődünk. Lényeg, hogy tűnjön el a szemünk elől.
Nos, ennek a hétnek a programjai közt sok érdekes, szemnyitogató akció szerepelt, amibe az Újszász utcai intézményből 3 osztály (a 4.c, az 5. a és a 3. a), valamint két szakkör (a Vezúv szakkör és a Kiskertészek) kapcsolódtak bele aktívan. Az aktivitást szó szerint kell venni, mert a program kezdetéül szolgáló előadás meghallgatása után nem volt több passzív tevékenység, hiszen GONDOLKODNI UGYAN GLOBÁLISAN kell, CSELEKEDNI VISZONT LOKÁLISAN. Vagyis ha mindenki odafigyel a közvetlen környezetére és ott sikerül kevesebb hulladékot termelnie, akkor elérhető az élhetőbb és egészségesebb világ is. Úgyhogy maszkot és gumikesztyűt öltöttek a gyerekek és egy –két kézi mérleggel felszerelkezve elkezdték a HULLADÉKDETEKTÍVEK akciót: az volt a feladat, hogy megmérjük iskolánkban a mindennap termelődő hulladék össztömegét. Nem hinnétek el mi mindent találtunk a szemétben: érintetlen otthonról hozott szendvicseket, sértetlen csomagolásban, több kilónyi paprikát, bontatlan üveg ásványvizeket stb. A hét utolsó napjának reggelén az egész 3.a a hátsó udvaron megmérte az előző napi szemetet (matekóra-mértékegységek!!): az eredmény 176 kg.
Voltak más akciók is: tervezhettek a gyerekek plakátokat, amiken a szelektív gyűjtés fontosságára hívják fel a figyelmet, vagy éppen jelölőtáblákat, hogy melyik hulladékot, hová kell elhelyezni. Minden ilyen alkotáshoz a pályázatot kiíró MKNE ingyen biztosította a kiváló minőségű írószereket, kartonokat. Festhettek a gyerekek – szintén ajándékba kapott - kulacsokat, uzsonnásdobozokat, melyek használata azért előnyös, mert nem termelünk felesleges hulladékot az eldobott csomagolóanyagokkal (ami lássuk be, ennyi gyereknél bizony tetemes mennyiség).
Azok a gyerekek, akik részt vettek a „kukabúvárkodásban” biztos nem felejtik el, mi mindent láttak. A szerzett tapasztalatok alapján arra az elhatározásra jutottunk, hogy szeretnénk folytatni a program során elkezdett jó gyakorlatot, de ehhez 3 osztály kevés! Szükség van mindenki odafigyelésére, hogy működjön a szelektív gyűjtés. Ezzel az iskolának sokat segítenél, de közvetve szüleidnek is!
Ne feledd: neked csak egy mozdulat! Légy válogatós!

Legény Krisztina
Csatolt fájlok:
Publikálta: Papp Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium