BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
GONDOLKODNI GLOBÁLISAN, CSELEKEDNI LOKÁLISAN! Legyél válogatós!
2015.12.14.
Iskolánk idén csatlakozott a fent nevezett projekthez, melynek célja az európai hulladékmennyiség csökkenésének előmozdítása.
Iskolánk idén csatlakozott a fent nevezett projekthez, melynek célja az európai hulladékmennyiség csökkenésének előmozdítása. Tudtad,hogy az EU-ban évente csaknem 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik évente? Vagy, hogy egy ember egy évben 500 kg hulladékot termel? Sokszor a számok olyan nagyok, hogy elképzelni sem tudjuk, így többnyire úgy vagyunk vele, hogy igyekszünk rendet tartani magunk körül, kidobjuk a szemetet a szemetesbe, és hogy mi lesz vele azután, azzal nemigen törődünk. Lényeg, hogy tűnjön el a szemünk elől.
Nos, ennek a hétnek a programjai közt sok érdekes, szemnyitogató akció szerepelt, amibe az Újszász utcai intézményből 3 osztály (a 4.c, az 5. a és a 3. a), valamint két szakkör (a Vezúv szakkör és a Kiskertészek) kapcsolódtak bele aktívan. Az aktivitást szó szerint kell venni, mert a program kezdetéül szolgáló előadás meghallgatása után nem volt több passzív tevékenység, hiszen GONDOLKODNI UGYAN GLOBÁLISAN kell, CSELEKEDNI VISZONT LOKÁLISAN. Vagyis ha mindenki odafigyel a közvetlen környezetére és ott sikerül kevesebb hulladékot termelnie, akkor elérhető az élhetőbb és egészségesebb világ is. Úgyhogy maszkot és gumikesztyűt öltöttek a gyerekek és egy –két kézi mérleggel felszerelkezve elkezdték a HULLADÉKDETEKTÍVEK akciót: az volt a feladat, hogy megmérjük iskolánkban a mindennap termelődő hulladék össztömegét. Nem hinnétek el mi mindent találtunk a szemétben: érintetlen otthonról hozott szendvicseket, sértetlen csomagolásban, több kilónyi paprikát, bontatlan üveg ásványvizeket stb. A hét utolsó napjának reggelén az egész 3.a a hátsó udvaron megmérte az előző napi szemetet (matekóra-mértékegységek!!): az eredmény 176 kg.
Voltak más akciók is: tervezhettek a gyerekek plakátokat, amiken a szelektív gyűjtés fontosságára hívják fel a figyelmet, vagy éppen jelölőtáblákat, hogy melyik hulladékot, hová kell elhelyezni. Minden ilyen alkotáshoz a pályázatot kiíró MKNE ingyen biztosította a kiváló minőségű írószereket, kartonokat. Festhettek a gyerekek – szintén ajándékba kapott - kulacsokat, uzsonnásdobozokat, melyek használata azért előnyös, mert nem termelünk felesleges hulladékot az eldobott csomagolóanyagokkal (ami lássuk be, ennyi gyereknél bizony tetemes mennyiség).
Azok a gyerekek, akik részt vettek a „kukabúvárkodásban” biztos nem felejtik el, mi mindent láttak. A szerzett tapasztalatok alapján arra az elhatározásra jutottunk, hogy szeretnénk folytatni a program során elkezdett jó gyakorlatot, de ehhez 3 osztály kevés! Szükség van mindenki odafigyelésére, hogy működjön a szelektív gyűjtés. Ezzel az iskolának sokat segítenél, de közvetve szüleidnek is!
Ne feledd: neked csak egy mozdulat! Légy válogatós!

Legény Krisztina
Csatolt fájlok:
Publikálta: Papp Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium