BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
Eredményesen szerepeltünk a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen
2016.02.19.
A verseny ismeretanyaga: A természettudományokhoz elengedhetetlen általános műveltség, valamint az adott tanév és a megelőző tanév központi kerettanterv szerinti tananyagából a versenyző évfolyamánál alább felsorolt témakörök:
A verseny ismeretanyaga: A természettudományokhoz elengedhetetlen általános műveltség, valamint az adott tanév és a megelőző tanév központi kerettanterv szerinti tananyagából a versenyző évfolyamánál alább felsorolt témakörök:
7. osztály: Biológia: Éghajlati övezetek és élőviláguk. Fizika: A testek haladó mozgása. A dinamika alapjai. Nyomás. Arkhimédész törvénye. Földrajz: A szilárd Föld anyagai. Afrika földrajza. Kémia: Az anyagok tulajdonságai és változásai. Levegő, levegőszennyezés. Víz, vízszennyezés. Oldatok. Az atom felépítése (csak atommag).
8. osztály: Biológia: Az emberi test felépítése és egészsége (szövetek, bőr, mozgásszervrendszer, a szervezet anyagforgalma). Fizika: Energia, energiaváltozások. Hőjelenségek. Elektromos töltés, áramerősség, feszültség, Ohm törvénye. Földrajz: Európa országai. Kémia: Az atom felépítése. Kémiai kötések. Kémiai reakciók. Nemfémes elemek és fontosabb vegyületeik.

6. évfolyamon a csapat 4. helyezést ért el. Csapattagok: Marton Olivér, Schrick Márton, Vass Mihály.
7. B-ből a„Kocka el van vetve” nevű csapat nyerte az Észak – pesti körzeti fordulót és mehet az országos döntőbe. Csapattagok: Sajben Máté, Surányi Dániel, Kasper Tamás, Halász Bernát
8. osztályosok már ismert csapata az „Almaaaa” idén is nyert a korosztályukban. Csapattagok: Zaszlavik Hanna 8. A, Tusnády Simon 8.C, Grüll Benjámin 8.D, Vass Dávid 8.D.
 
Ami figyelemreméltó, hogy a Bornemisza életében ez az első év, ebben a versenyben, hogy mind a 7. és mind a 8. osztályosok a saját korosztályukban, ebben a körzetben elhozták az első díjat és mehetnek a döntőbe.
Illetve még egy érdekesség, hogy Budapest 4 körzetre lett osztva: Dél-Pest és Észak-Pest, Dél-Buda és Észak Buda. A 8. osztályos korcsoportban az általános iskola kategóriában (mert másként értékelik, ha hatosztályos gimnáziumban lennénk 8. osztályosok) a Zaszlavik-Tusnády-Grüll-Vass  csapatunk olyan szép pontszámmal nyert, hogy rajtuk kívül még egy ilyen pontszámú csapat van egy másik körzetben, minden más körzetben az első helyezett csapatok ettől jóval alacsonyabb pontszámot értek el az adott körzetben. Talán érdekes lehet, hogy a Fazekas Mihály Általános Iskola csapata- Dél –Pesti körzetben -, ebben a korosztályban 12 ponttal kevesebbet ért el a mi 8. osztályos csapatunkhoz képest.
 
Remélem az országos forduló is hasonlóan szép eredményeket hoz majd.
Gratulálunk tanulóinknak és felkészítő tanárainknak: Héjja Enikő, Gerencsérné Mód Júlia, Orbán Katalin, Szocsák Ildikó, Lepenye Mária
Publikálta: Makkai Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium