BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Iskolánk
A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
2017.10.02.
Az Újszász iskola 2-4. évfolyamának tanulói-több, mint kétszázan- a múlt héten ellátogattak az OMÉK-ra.
A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
 
 
A magyar mezőgazdasági kiállítások története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza. Elsőként talán a Széchényi István gróf szervezte, 1829-ben tartott „állatmutatást" tekinthetjük, majd az 1830-as években már rendszeressé váltak a kibővült kiállítások és vásárok. Már a kezdetektől elsődleges célként a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolatok bővítése, a kereskedelem fejlesztése, a piaci információk terjesztése volt a legfontosabb küldetése a vásároknak mely napjainkban sem változott, inkább csak bővült a modern kor kihívásainak megfelelően.

Az OMÉK az 1970-es „Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Tenyészállatvásár"-ról, Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra átkeresztelt rendezvénytől viseli a napjainkra védjeggyé vált „OMÉK" elnevezést.
 
 
(Forrás: www.omek2017.hu)
 
 
Az OMÉK-on voltunk
 
 
Az Újszász iskola 2-4. évfolyamának tanulói-több, mint kétszázan- a múlt héten ellátogattak az OMÉK-ra.
 
 Iskolánk tanulói bepillantást nyerhettek a mezőgazdaság és állattenyésztés, a vidék világába. A kiállítás nyüzsgő forgataga felidézte a régi vásárok hangulatát: a ház körül élő állatok sokasága, az érdekesebbnél érdekesebb munkagépek, valamint a portékájukat bemutató gazdák látványa a - többségében városi - érdeklődőket magával ragadta. Csakúgy, mint a haszonállatok húsából készült finom ételek illata. És hogy ne  csak szagoljunk, néha kóstoltunk is. Finomat, igazit!

 Olykor megdöbbentő volt az élő állatokkal való találkozás, hiszen, például a könyvekben, képernyőn szereplőkkel ellentétben, van szaguk. Nem is akármilyen! Némely emberi orr számára elfogadhatatlan - amíg meg nem szokja. Szintén szokatlan, s elgondolkodtató volt a kisebbek számára, hogy az éppen dolgát végző tehenet látva legközelebb merjenek-e tejet inni, hiszen "túl közel van az a hely, ahonnan a tej kijön" ahhoz a helyhez, ahol az állat ürített. Némi magyarázat után maradt a tejivás.

A fogathajtó lovasbemutatón közelről figyelhettük meg, milyen fenséges megjelenésű és félelmetes erejű egy ló! Hogy mennyire együttműködő az emberrel, azt egy lóháton akrobatikus tornát bemutató gyerekcsapattól láthattuk. Mi is együttműködőek voltunk, nagyon tapsoltunk embernek, lónak egyaránt.

Nagy élmény volt a bocik simogatása, a lámpák alatt melegedő kiscsirkék megfigyelése, a magyar vizsla fajták versenye, az egzotikus növények (pl. húsevő virág) bemutatása, az úton vonuló marhák látványa.
           
Pihenésként a régi idők játékait próbáltuk ki, termésekkel kézműveskedtünk, megfigyeltük a fonalkészítés csínyját-bínyját, kukoricát morzsoltunk. Élményekkel telve jöttünk el elhatározva, hogy ide legközelebb is visszatérünk. Mert még sok mindent nem láttunk!
 
Köszönjük, hogy részt vehettünk!
 
Kátai Rita osztályfőnök
Mi már egy malomban őrölünk
Ha ittvannak a ludak, hol van Matyi?
Kőbányai csattingatós
Publikálta: Papp Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium