BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Kölyök Atlétika a Bornemiszában
2013.01.25.
A „Kids’ Athletics” programot az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) hívta létre a 2000-es évek elején. Szándéka, egy olyan gyermek program létrehozása volt, mely jelentősen különbözik az atlétika felnőtt modelljétől. Célja az volt, hogy: 1. az atlétika világszerte a legtöbbet gyakorolt egyéni sporttá váljon 2. a leghatékonyabban készítse fel a gyerekeket a sporttal kapcsolatos jövőjükre. Ennek érdekében – egy nemzetközi munkacsoport segítségével – felépítettek egy jól működő, színes és izgalmas eszközökre épülő, pörgős verseny szisztémát, amihez némi oktatási segédanyagot is biztosítottak.
A kölyökatlétika fogalma egyre ismertebbé válik a hazai sport és oktatás berkeiben. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2000-ben határozta el, hogy a legfiatalabbak számára kidolgoz egy olyan képzési programot, amelynek a segítségével az atlétika sportág a  legtöbbek által űzött egyéni sportággá válik. Ez a program a  képességek komplex fejlesztését helyezi fókuszba, természetesen az atlétika mozgásanyagának segítségével.  Ez a Kids' Athletics nevű program, melynek licencét megvásárolta a Magyar Atlétikai Szövetség, és rövid időn belül, 2009-ben egy nemzetközi instruktor kiképezte az első hazai oktatókat. 
Áttörésre akkor került sor, amikor sikerrel járt az a kezdeményezés, amely ennek a programnak a magyar oktatási rendszerbe való beépítését tűzte ki célul. 2012-ben felgyorsultak az események. Az Oktatási Minisztérium megbízta a Semmelweis Egyeteme továbbképző Intézetét azzal, hogy az év folyamán minden általános iskola alsó tagozatos tanítói, tanárai közül képezzen ki egy-egy főt a kölyökatlétika módszerének 6-10 éves kor közötti alkalmazási lehetőségei terén.
Abban a megtiszteltetésben volt részem ifj. Tomhauser István kollégámmal együtt, hogy jelentős feladatot kaptunk az 1000 fős tanári gárda képzése során. Így a három napos kurzusok keretein belül rengeteg hasznos ismereteket adhattunk át mind elméletben mind a gyakorlati téren. A módszer nagyon népszerű lett, minket is meglepett, ekkora sikerre eleinte nem számítottunk.
Idén január 18-20 között nyílt lehetőség arra, hogy kerületünkben, a Bornemisza Iskolában szervezhessük meg ennek a képzési programnak a záró oktatását. Nagy érdeklődés mellett zajlott, hiszen minden iskolából volt legalább egy tanító vagy testnevelő, a mi iskolánkból összesen 6 alsós kolléga végezte el a képzést. Vonzóbbá tette a programot az, hogy minden résztvevő iskola térítésmentesen jut egy igen értékes eszközcsomaghoz.
A visszajelzések országszerte, és kerületünkben is nagyon pozitívak,  rengeteg pedagógus lelkesedik, hogy alkalmazza, beépítse az iskolai oktatásba. Ez jövőre az oktatási törvény szerint már kötelező is lesz.
                                                                   
Néhány XVI. kerületi vélemény a képzés végén:
Kovácsi Petra (tanító) "Új és nagy lendületet kaptam a további munkámhoz:"
Szombati Marianne (testnevelő): "Még mindig a hétvégéről áradozok mindenkinek."
Vörös Beatrix (testnevelő): "Az egész hétvége nagyon szuper volt.Mindig is az atlétika volt a szívem csücske, és most ettől a kölyökatlétika programtól és az ajándék csomagtól teljesen odavagyok. Már nagyon várom,hogy használhassam az órákon. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy ezen részt vehettem."
Publikálta: Kovács Réka
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium